Hlavní obsah

Zelenskyj se stal zklamáním roku pro dvě pětiny Ukrajinců

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se stal „zklamáním roku“ pro dvě pětiny svých krajanů, přesto si však zachoval pozici „politik roku“. Na svém webu to o výsledcích průzkumu veřejného mínění uvedl list Ukrajinska pravda.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Přestože 20 procent dotázaných nazvalo Zelenského politikem roku, mnohem více - 42 procent - jej označilo za rozčarování roku 2020,“ napsal deník

Na žebříčku sestaveném podle míry zklamání Ukrajinců následuje po Zelenském jeho předchůdce v čele státu Petro Porošenko, který rozčaroval desetinu dotázaných, dále prokremelský politik Viktor Medvedčuk (zklamal každého padesátého Ukrajince) a premiér Denys Šmyhal, který - podobně jako expremiérka Julija Tymošenková či rocker Svjatoslav Vakarčuk - představoval zklamání roku pro každého stého účastníka průzkumu.

Kyjev pohrdl Putinovou vakcínou

Koronavirus

Každý dvacátý dotázaný se cítil zklamán všemi politiky, zatímco 17 procent si pro roli „zklamání roku“ nedokázalo vybrat.

Deník připomněl, že Zelenskyj loni získal titul „politik roku“ díky přízni 46 procent dotázaných. Letos mu zbylo 20 procent obdivovatelů, což k vítězství postačovalo.

Ukrajina se zbavuje věznic. Nemá na opravy

Evropa

Herce Zelenského, který si roli prezidenta zahrál jen v populárním televizním seriálu, si Ukrajinci zvolili do čela státu loni v dubnu. Tehdy v druhém kole prezidentských voleb získal 73 procent hlasů. Volby vyhrál díky slibům boje proti korupci a prohnilému politickému systému a nastolení míru na východě Ukrajiny. Výrazný pokrok v tomto směru dosud nenastal

Reklama

Výběr článků

Načítám