Hlavní obsah

To má být vtip? Cestující Turkish Airlines po přistání v Africe puč šokoval

Právo, Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodoma (Od našeho zpravodaje)

Udivené úsměvy, pramenící z domnění, že jde o nepovedený vtip, ve tvářích tureckých cestujících na palubě letadla Turkish Airlines po přistání v Tanzánii rychle střídal šok a následně mírná úleva. Turci, kteří v noci na sobotu přečkali pokus o vojenský převrat na palubě letadla, si sice oddechli, že se situace v rodné zemi opět stabilizovala, dál je ale svírá nejistota. Co se bude dít dál, nikdo z nich netuší, líčí reportér Práva.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jako první se o pokusu o vojenský převrat dozvídají cestující, kteří neuposlechli výzev a mobilní telefony zapnuli dřív, než letadlo dorolovalo na parkovací místo.

K pilotům a posádce se informace dostávají až ve druhém sledu. „To si děláte legraci, jaký puč? To je jen blbý vtip, že jo?" reaguje udivený stevard na dotaz reportéra Práva, zda ví, co se stalo. Pak si jde zprávu raději ověřit sám.

"Já novinářům moc nevěřím," vysvětlil, když se vrátil se skepsí v hlase, kterou jak říká, vystřídal pocit, jako by se ocitl ve špatném snu.

Pak se o puči dozvídají další a další lidé na palubě. Všichni reagují stejně: horečně telefonují, aby se ujistili, že jsou jejich blízcí v pořádku. Zajímají se také o to, jak se dostanou zpátky. V té chvíli ještě není jasné, kdy budou mezinárodní letiště v Ankaře a Istanbulu opět v provozu, ani v jakém režimu budou fungovat.

Z Turecka cestující zmiňovaného letu odletěli několik desítek minut před tím, než se armáda pokusila nad zemí půlměsíce převzít kontrolu. Kdyby měl stroj půl hodiny zpoždění, ze země by se už neodlepil.

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje Čechům cestovat do Ankary, Istanbulu a jihovýchodního Turecka. V ostatních regionech mají dbát obezřetnosti. Turisté raději nemají vycházet z ubytovacích zařízení. V případě nouze mají Češi v Turecku kontaktovat konzulární úřad na telefonech s tureckou předvolbou 0090 532 375 13 87 nebo 0090 532 244 45 26.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám