Hlavní obsah

Rozhodnutí o odletu do Turecka je na každém turistovi, tvrdí cestovky

Aktualizováno

Rozhodnutí, zda odletět na dovolenou do Turecka, kde během noci na sobotu došlo k pokusu o vojenský převrat, je nyní individuální na každém turistovi. Pro cestovní kanceláře bude rozhodující odpolední jednání krizového štábu ministerstva zahraničí. Pokud ten prohlásí Turecko za nebezpečnou destinaci, CK budou muset své klienty stáhnout, a novým nabídnout peníze či náhradní řešení, řekl v sobotu místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Letiště Václava Havla Praha

Článek

Klienti CK v Turecku jsou nyní podle něj ve spojení s delegáty a od nich dostávají veškeré informace. "V letoviscích je úplný klid, je na každém klientovi, zda se rozhodne pokračovat v dovolené. Mírně převažuje nálada zůstat," uvedl Papež. Pro klienty v Česku vyvstává problém, že nemusí dostat peníze za zájezd zpět. V tomto případě bude záležet na postoji jednotlivých cestovních kanceláří, dodal.

Například cestovní kancelář Exim Tours nabídla klientům bezplatnou změnu destinace či posunutí termínu zájezdu. Marketingový ředitel kanceláře Stanislav Zíma uvedl, že podle informací jejích delegátů je v letoviscích na pobřeží klid, přestože místní lidé situaci prožívají, vybírají peníze z bankomatů a nakupují základní potraviny.

Mluvčí společnosti Invia Michal Tůma uvedl, že firma bude čekat na vyjádření pořadatelů zájezdů. Ale ti podle něj obvykle v takovýchto případech změnu umožňují.

CK Blue Style nedoporučuje svým klientům, kteří mají zakoupený zájezd do Turecka s odlety v sobotu a v příštím týdnu, aby na svou dovolenou odjeli. "V tuto chvíli je situace v Turecku nepřehledná a nechceme klienty vystavovat nebezpečí. Klienti o svoje peníze nepřijdou. Klienty z dnešního odletu budeme ještě dnes kontaktovat, abychom nalezli pro ně nejlepší řešení.O dalších odletech bude rozhodnuto podle vývoje bezpečnostní situace," sdělil mluvčí kanceláře František Vorel.

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje Čechům cestovat do Ankary, Istanbulu a jihovýchodního Turecka. V ostatních regionech mají dbát obezřetnosti. Turisté raději nemají vycházet z ubytovacích zařízení. V případě nouze mají Češi v Turecku kontaktovat konzulární úřad na telefonech s tureckou předvolbou 0090 532 375 13 87 nebo 0090 532 244 45 26.

Anketa

Odletěli byste za této situace na dovolenu do Turecka?
Ano
14,3 %
Ne
85,7 %
Celkem hlasovalo 4276 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám