Hlavní obsah

Na Slovensku odstartovalo další kolo plošného testování

Právo, Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

V rámci dalšího celoplošného testování na Slovensku bylo v sobotu po celé zemi otevřeno 3622 odběrných míst. Při provádění antigenních testů asistují kromě zdravotníků také vojáci, policisté a hasiči.

BEZ KOMENTÁŘE: Testovací autobusy na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Při testování vypomáhá 2472 vojáků, sdělilo slovenské ministerstvo vnitra Novinkám. „V Bratislavě, Žilině a na východním Slovensku vypomáhají při testování také zdravotníci z Polska,“ dodalo ministerstvo.

V autobusech bratislavské MHD

Na některých místech v Bratislavě se testovalo také v autobusech městské hromadné dopravy. U zadních dveří se zájemce zaregistroval, u prostředních mu zdravotník daný test udělal.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na některých místech v Bratislavě probíhalo testování v autobusech MHD.

Dveře autobusu byly překryty folií a zdravotník měl k dispozici okénko, přes které odběr vykonal. Výsledky přišly do 15 až 30 minut formou SMS a mailové zprávy.

Britská mutace koronaviru se objevila na Slovensku už loni v listopadu

Zahraniční

„Funguje to výborně. Byl jsem objednaný na 14:00 a vůbec jsem nečekal. Loni jsem vystál na testování dvouhodinou frontu. Je vidět, že se z toho organizátoři poučili,“ řekl Novinkám František z bratislavské městské části Dúbravka.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Testovací autobusy v Bratislavě

Zájemci o testování se na sociálních sítích vzájemně informovali, kde se na testy nečeká. „Napsal mi kamarád, že v Petržalce u ekonomické univerzity se nečeká. Než jsem tam přijel, bylo tam asi 40 lidí, ale nebylo to tak hrozné, počkal jsem si,“ uvedl Peter.

„Na další testování jsem vůbec nechtěl jít, ale od středy bych se bez negativního testu nedostal do práce, tak jsem se testování musel zúčastnit,“ dodal Igor z Karlové Vsi.

Bez testu na nákup 

Plošné testování potrvá do úterý 26. ledna. Na test nemusí děti do 15 let a důchodci nad 65 let. Ostatní se od příští středy 27. ledna nedostanou bez negativního testu  ani do práce, do přírody, do banky nebo do servisu.

Na Slovensku prodloužili zákaz vycházení. A budou opět hromadně testovat

Koronavirus

Bez testu bude dovoleno jít pouze do nejbližších potravin, lékárny, drogérie, navštívit lékaře, postarat se blízkou osobu, která je na to odkázaná, venčit psa do vzdálenosti jednoho kilometru od bydliště, jít na antigenní nebo PCR test, jít k soudu, na pohřeb, svatbu nebo křest.

Od 8. února chce slovenská vláda spustit tzv. covid automat, který bude určovat, jaká protipandemická opatření budou platit v jednotlivých okresech.

Plošné testování se na Slovensku uskutečnilo už loni v listopadu. První kola se tehdy zúčastnilo 3,6 milionu obyvatel a druhého kola přes dva miliony.

Na Slovensku otestovali 3,6 milionu lidí. Nakažených je jedno procento

Evropa

Na Slovensku zaznamenali 1544 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním 71 úmrtí. V nemocnicích je 3067 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 253 na JIP a 328 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie bylo v zemi 234 571 pozitivně testovaných a zemřelo 3965 pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám