Hlavní obsah

Na Slovensku prodloužili zákaz vycházení. A budou opět hromadně testovat

Právo, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (od našeho zpravodaje)

Přesně týden trvalo slovenské vládní koalici, aby se dokázala domluvit na dalším plošném testování obyvatel na covid-19 antigenními testy. Odstartovat by mělo v pondělí, bez negativního výsledku testu lidé od 27. ledna nebudou moci v zemi například jezdit do práce. Do 7. února pak vláda prodloužila stávající zákaz vycházení.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Testování začne už v pondělí a potrvá do 26. ledna. V nejvíce postižených regionech se pak zopakuje. K organizaci akce bylo vyčleněno 5000 vojáků. Od 27. ledna bude možné jít do práce pouze s certifikátem o negativním testu.

„Tímto způsobem chceme vychytat ty, kteří jsou mezi námi šiřiteli tohoto viru a izolovat je i s rodinami. Chceme snížit až o 50 procent počet infikovaných v naší zemi, co by nás výrazným způsobem posunulo vpřed v boji s touto pandemií,“ uvedl ministr zdravotnictví Marek Krajčí, který připustil, že pandemická situace na Slovensku je nadále velmi vážná. „Vidíme mírné zlepšení, ale jde to velmi pomalu,“ dodal.

Proti plošnému testování aktivně vystupovaly především vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS) a Za lidi, koalice ale nakonec našla kompromis. Usnesení podpořili všichni kromě šéfky strany Za lidi Veroniky Remišové.

Za protekční očkování hrozí na Slovensku pokuta více než čtvrt milionu

Koronavirus

Slovenská vláda také o dva týdny, tedy do 7. února, prodloužila kvůli koronavirové krizi stávající zákaz vycházení, který obsahuje několik výjimek.

Od osmého února chce vláda zpustit tzv. covid automat, který bude určovat, jaká protipandemická opatření budou platit v jednotlivých okresech.

Na Slovensku zaznamenali 573 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a dalších 57 úmrtí nakažených. V nemocnicích je 3067 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 241 na JIP a 287 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 223 325 lidí. Od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 3474 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám