Hlavní obsah

Na Slovensku kladivem rozbili pomník Vasila Biľaka

Právo, ivi
Bratislava

V noci na čtvrtek rozbil neznámý vandal nebo vandalové kladivem pomník bývalého komunistického funkcionáře Vasila Biľaka v jeho rodné obci Krajná Bystrá na východě Slovenska. V obci se má v pátek konat vzpomínková slavnost u příležitosti 100. výročí Biľakova narození.

Takhle pomník bezprostředně po jeho odhalení poškodili výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenc.

Článek

„Do druhé (hodiny) tam byla služba, ale nad ránem to někdo rozbil,“ potvrdila webu slovenského týdeníku Týždeň Helena Polanská z Komunistické strany Slovenska. Podle webu Denníku N byla rozbita pamětní deska na pomníku. Polanská potvrdila, že komunisté chtějí zorganizovat sbírku na novou pamětní desku.

Pomník v minulosti poškodili výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenc. Kalmus Denníku N řekl, že s čtvrtečním poškozením pomníku nemá nic společného. „Je absurdní a zvrácené oslavovat sté výročí narození Biľaka a vůbec stavět pomník zločinci a vlastizrádci,“ konstatoval Kalmus.

Pomník nevydržel ani den

Biľakův pomník byl odhalen 21. února 2015 a hned v noci ho zmínění výtvarníci pomalovali rudou barvou. Na pomník napsali „svině“. Později někdo odcizil Biľakovu bustu, která byla součástí pomníku.

Biľak byl jedním ze signatářů takzvaného zvacího dopisu, který se stal formálním zdůvodněním invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Zemřel v roce 2014 ve věku 96 let. Nikdy nebyl odsouzen. Soudní proces byl v roce 2011 zastaven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám