Hlavní obsah

Na Krymu odstavili jednoho z vůdců separatistů, zneužíval funkce

– Simferopol

Úřadující krymský gubernátor Sergej Aksjonov oznámil v Simferopolu, že byl zbaven funkce prvního vicepremiéra jeden z aktérů odtržení Krymu od Ukrajiny Rustam Těmirgalijev. Důvodem podle něj bylo nedostatečné pracovní nasazení a skutečnost, že zneužíval funkce v soukromém podnikání.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Krymský gubernátor Sergej Aksjonov

Článek

Těmirgalijev byl od letošního února jedním z hlavních vůdců proruských separatistů, jejichž tažení proti Kyjevu vyústilo v odtržení poloostrova. Po vyhlášení referenda o statusu Krymu, které posloužilo jako právní podklad anexe, byl pověřen řízením klíčových sektorů krymské ekonomiky včetně financí a zásobováním vodou.

Kvůli svým separatistickým aktivitám se dostal na sankční seznam USA i Evropské unie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Aksjonov novinářům prohřešky bývalého kolegy blíže nevysvětlil. Řekl jen, že „tento pán málo pracoval a příliš mnoho mluvil“ a „spletl si státní službu se soukromým byznysem“. Masivní komunikací na sociálních sítích a častým stykem s tiskem si podle něj budoval osobní pozici a „chtěl se stát hvězdou“.

Rezignaci původně nepřijali

Pozadí odvolání Těmirgalijeva je nejasné, protože sám nabízel už v půlce června svou rezignaci, ale byl vybrán jako hlavní opora Aksjonova.

Ještě v úterý měl Těmirgalijev tiskovou konferenci v Moskvě, kde si stěžoval na mimořádně nízký příjem z daní do krymské republikové pokladny a varoval, že počet turistů na Krymském poloostrově bude letos ve srovnání s loňskem poloviční.

„Přijely dva milióny turistů. Přirozeně je toto číslo menší než loni,“ varoval s tím, že by se měla zvážit budoucnost turistického průmyslu na Krymu, aby nebyl využíván jen v létě, ale aby sloužil po celý rok. Loni tam třetina z šesti miliónů turistů přijela mezi půlkou července a polovinou srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám