Hlavní obsah

Turistika na Krymu je v troskách, Moskva volá na pomoc státní firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březnová anexe Krymu nepřinesla Rusku jen ukrajinskými vojáky opuštěné armádní základny, ale také opuštěné prosluněné valounové pláže, které bývaly v sovětských dobách obsypané turisty z celého SSSR. Toto léto ale pobřeží černomořského poloostrova nejspíš zůstane převážně prázdné, pokud se Moskvě nepodaří na pláže nalákat ruské turisty, uvedla agentura AP. Kreml k tomu chce využít státní firmy.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Ruští turisté na černomořském pobřeží nedaleko letoviska Jalta. Nalákají dotované dovolené další?

Článek

Přestože vítání Krymu do ruské náruče bylo na východ od ukrajinské hranice bouřlivě oslavované, ruští turisté se do kdysi oblíbené letní destinace nijak nehrnou. V předchozích letech celé dvě třetiny z šesti miliónů dovolenkářů, kteří přijeli v létě na Krym, byli Ukrajinci. Loni pak dva milióny přijely z Ruska.

Jen málo z nich ale plánuje letos dovolenou na poloostrově zopakovat, píše AP. Důvodem je i to, že trasy přes jihovýchodní Ukrajinu blokují proruští separatisté

Problém je ale i na druhé straně. Bohatí Rusové totiž preferují mnohem luxusnější destinace například v Egyptě. I jim ale cestu na Krym ztěžují problémy s dopravou. I ti největší vlastenci narazí na přerušené železniční spojení. Vlaky přes ukrajinské území zastavily boje na východě.

Dovolené zdarma?

Turistickému průmyslu na Krymu tak letos hrozí výrazný propad. Začátkem letní sezóny zely pláže prázdnotou a podle AP řada místních bude mít problémy se vůbec uživit. Kreml ale přišel s řešením, které by situaci mělo otočit. Vyzval státní firmy, aby svým zaměstnancům část nákladů na dovolenou na Krymu zaplatily.

Foto: Profimedia.cz

Jalta - nejznámější letovisko Krymu obklopují zalesněné hory

Není to nic nového. V dobách Sovětského svazu letní dovolené pro celé rodiny, hlavně dělnických profesí, organizovaly odbory a náklady bohatě dotovaly. Mnoho ruských společností navíc stále vlastní ozdravovny na tamním černomořském pobřeží a nabízejí tam některým svým zaměstnancům dovolené zdarma.

Do kampaně se už zapojila i federální turistický agentura Rostourism. Minulý týden rozeslala největším státním firmám v zemi dopis s návrhem, aby koupily zájezdy na Krym desítkám tisíc svých zaměstnanců. A někteří to vítají.

„Chci ukázat synovi krásy Krymu,“ cituje AP Oksanu Maširovovou, která pracuje pro energetickou společnost RusHydro v Moskvě.

Foto: Profimedia.cz

Státními firmami dotovaná dovolená má na Krym nalákat tisíce ruských turistů.

„Samozřejmě nemůžete lidi donutit, aby tam jeli, ale je něco jiného, když vás nějaká firma pošle na cestu zdarma a zaplatí ji,“ řekl Vladimir Kantorovič, viceprezident Ruské asociace cestovních operátorů.

Jako za sovětských časů

Tlak na státní firmy sílí. Všeruská lidová fronta, organizace podporující prezidenta Vladimira Putina, minulý týden obvinila státní firmy, že nejsou dost vlastenecké, když dotují zaměstnancům dovolené jinde než v Rusku.

Vláda v Kremlu se cesty na Krym navíc snaží povzbudit dotacemi na letenky. Jak ale poznamenala AP, turisty na poloostrov přilákají spíš investice a nabídka lepšího ubytování i služeb. Dost krásnou přírodu už poloostrov má.

Ruský deník Vedomosti na to konto trochu jízlivě poznamenal, že výzvy Kremlu k dotovaným dovoleným připomínají návrat k centrálně plánovanému hospodářství sovětských časů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám