Hlavní obsah

Muž unesený z Berlína do Vietnamu byl přepravován slovenským vládním speciálem, tvrdí Německo

Právo, Novinky, ivi, aš
Berlín/Bratislava
Aktualizováno

Berlínští vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že bývalý vietnamský poslanec a šéf státní ropné firmy PetroVietnam Trinh Xuan Thanh, který byl loni unesen v německé metropoli, byl dopraven z EU do Vietnamu ve slovenském vládním speciálu. Neexistují o tom „prakticky žádné pochyby“, citoval ze záznamu berlínského kriminálního úřadu deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trinh Xuan Thanh (muž s brýlemi) spolu s dalšími obviněnými na archivních záběrech ze soudního líčení ve Vietnamu Video: Reuters

 
Článek

List napsal, že transport uneseného Vietnamce byl jediným tématem schůzky tehdejšího slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka a jeho vietnamského protějšku To Lama: „Setkání mělo jediný účel, a to dostat Thanha relativně bezproblémově ze Schengenského prostoru a do Vietnamu. Noviny také připomněly, že slovenská vláda měla tehdy za poradce Vietnamce Quanga Le Honga.

Slovenské ministerstvo vnitra v reakci na článek německého listu konstatovalo, že v hotelu Bôrik se v červenci 2017 konalo pracovní setkání Kaliňáka a vietnamského ministra pro vnitřní bezpečnost To Lama. „V případě, že se potvrdí informace německých orgánů, budeme to vnímat jako projev hrubé nekorektnosti ze strany vietnamského partnera, zneužití naší pohostinnosti a poškození našich dosud dobrých bilaterálních vztahů,“ konstatovalo slovenské ministerstvo.

Foto: Nguyen Huy Kham, Reuters

Trinh Xuan Thanh byl unesen z Berlína do Vietnamu. Na snímku ve vysílání vietnamské státní televize loni v srpnu.

Kaliňák účast na únosu důrazně popírá. „Nepřeváželi jsme ani žádného ležícího nebo spoutaného člověka,“ napsal na sociální síti Kaliňák.

Je zvláštní, že vietnamská delegace měla původně přiletět do Vídně, ale na poslední chvíli přistála v Praze. „Vzhledem k této změně a následnému programu To Lama v Moskvě poskytl resort vnitra svým partnerům vládní speciál z Prahy do Bratislavy a poté z Bratislavy do Moskvy,“ dodalo slovenské ministerstvo vnitra.

Policejní prezident dál tvrdí, že nic neví

Prezident Andrej Kiska na úterním setkání s policejním prezidentem Milanem Lučanským vyslovil nespokojenost s postupem policie v případě únosu Vietnamce.

Lučanský nadále tvrdí, že k únosu došlo mimo území Slovenska a neví o tom, že by Vietnamce naložili do slovenského vládního speciálu. „Německá strana požádala o setkání a vykonání některých úkonů,“ řekl Lučanský.

Uneseného odvezli autem pronajatým v Praze

Bývalého poslance a podnikatele Thanha, který dříve požádal v Německu o politický azyl, unesli 23. července 2017 z Berlína. Odvezli ho z Berlína v autě s českou poznávací značkou, které si v Praze 20. července pronajal Long H. N. Toho Česká republika vydala do Německa, kde byl v únoru obviněn z napomáhání únosu a pak odsouzen na necelé čtyři roky. U soudu uvedl, že pracoval pro vietnamskou tajnou službu. [celá zpráva]

Za hlavního podezřelého a strůjce únosu je považován generál Hung. Tři dny po únosu stál podle údajů GPS automobil únosců pronajatý v České republice před bratislavským vládním hotelem Bôrik, v němž právě probíhalo jednání slovenských a vietnamských politiků.

Foto: Reuters

Trinh Xuan Thanh

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie) potvrdil, že Slovensko komunikuje s vietnamskou stranou ohledně přesného složení vietnamské delegace na palubě slovenského vládního speciálu. „Ověřujeme, zda nebyl na palubě někdo, kdo mohl být vydáván za někoho jiného, a slovenská strana o tom nemusela vědět,“ řekl v diskusním pořadu TV Markíza.

Bývalý ředitel žádal v Německu o azyl

Trinh Xuan Thanh uprchl z Vietnamu přes Laos a Thajsko do Turecka. V srpnu 2016 dorazil do Německa s diplomatickým pasem a požádal o azyl.

Vietnamské úřady opakovaně žádaly jeho vydání, ale marně. Proto byl podle Berlína unesen, což Hanoj popírá, tvrdí, že se bývalý ředitel PetroVitenamu vrátil do vlasti dobrovolně.

Bývalý poslanec a ředitel ropné firmy byl ve své vlasti obviněn a později odsouzen na doživotí za zpronevěru a na 14 let za špatné hospodaření ve firmě PetroVietnam. Podle rozsudku jí způsobil škody ve výši zhruba 150 miliónů dolarů (3,3 miliardy korun). [celá zpráva]

Únos poškodil německo-vietnamské vztahy a nová zjištění vrhla stín na plánovanou zářijovou návštěvu vietnamského ministra zahraničí v Německu.

Mezinárodní blamáž

”O tom, co se na Slovensku stalo se musíme dozvědět od německých vyšetřovatelů?“ položil si řečnickou otázku prezident. „Tento případ má rozměr mezinárodní blamáže. Může mít vážné důsledky na důvěru ve vztazích mezi Německem a Slovenskem, jedním z našich nejdůležitějších politických a ekonomických partnerů,“ konstatovala hlava státu.

„Nemůžeme budovat důvěru lidí v stát, pokud se tomuto případu ani nezačneme věnovat. Řeč je přitom o závažných podezřeních z hrubého zneužití státní moci. Tak, jak se to stalo při únosu syna prezidenta Michala Kováče,“ konstatoval Kiska.

Reklama

Výběr článků

Načítám