Hlavní obsah

Vietnamský podnikatel a poslanec unesený z Německa dostal doživotí

Hanoj

Někdejší vietnamský poslanec a manažer státní ropné firmy PetroVietnam Trinh Xuan Thanh, kterého loni v létě unesli vietnamští agenti z Berlína, byl v pondělí ve vlasti odsouzen k doživotnímu vězení.

Foto: Doan Tan, ČTK/AP

Unesený Trinh Xuan Thanh před soudem v Hanoji

Článek

Trinh Xuan Thanh byl odsouzen „ke 14 letům za špatné hospodaření a na doživotí za zpronevěry”, uvedla vietnamská média.

Hanojský soud ve stejném procesu, který začal 8. ledna [celá zpráva],  poslal na 13 let za mříže i bývalého člena nejužšího vedení vládnoucí komunistické strany Dinh La Thanga. Oba byli součástí skupiny více než dvou desítek obžalovaných ze zpronevěr stamiliónů dolarů ve státní ropné a plynárenské společnosti PetroVietnam.

Minulý měsíc zatčený Dinh La Thang je podle agentury Reuters po desetiletích prvním členem mocného politbyra, který v zemi stanul před soudem. Šestapadesátiletý muž vedl ropnou a plynárenskou firmu PetroVietnam v letech 2009 až 2011. Loni v květnu jej komunistická strana vyloučila z 19členného politbyra.

Trinh Xuan Thanh byl podle Německa loni na konci července za bílého dne unesen v centru Berlína.[celá zpráva]

K únosu byla přitom použita v Praze pronajatá dodávka, do níž byl Thanh za bílého dne násilím posazen.[celá zpráva]

Vůz si pronajal Vietnamec s trvalým pobytem v České republice. Česko tohoto muže koncem loňského srpna vydalo do Německa k trestnímu stíhání. [celá zpráva]

Dvaapadesátiletý bývalý manažer PetroVietnamu a komunistický poslanec žádal v Německu o azyl. Hanoj ale tvrdila, že se nakonec sám vydal vietnamským úřadům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám