Hlavní obsah

Vietnamec z Prahy půjde v Německu za únos krajana do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na tři roky a deset měsíců poslal ve středu německý soud do vězení Vietnamce Longa N. H., který loni pomáhal s únosem vietnamského manažera z Berlína do vlasti. Odsouzený byl do Německa vydán loni v srpnu z Česka, kde má trvalý pobyt. Manažer Trinh Xuan Thanh, který se po únosu objevil ve Vietnamu a o němž Hanoj tvrdí, že se vrátil dobrovolně, byl mezitím vietnamskými soudy za zpronevěru dvakrát odsouzen na doživotí.

Foto: Reuters

Manažer Trinh Xuan Thanh, kterého unesli do Vietnamu, kde byl za zpronevěru odsouzen na doživotí.

Článek

Sedmačtyřicetiletý Long N. H. se u soudu přiznal, učinil tak na základě dohody o vině a trestu se státním zastupitelstvím. V přiznání uvedl, že pracoval pro vietnamské tajné služby.

Podle prokuratury Long N. H. pronajal v Praze loni dvě auta, jedno sloužilo ke sledování oběti, druhé k jejímu únosu. Oba vozy obžalovaný po únosu odvezl zpět do české metropole, kde podle webu taz.de provozoval kancelář zaměřenou na finanční převody do zahraničí.

Thanh býval manažerem státní ropné společnosti PetroVietnam. V Německu usiloval o azyl, loni 23. července byl ale v centru Berlína unesen. Podle některých médií byl Thanh do Vietnamu zavlečen přes Slovensko. Bratislava před časem odmítla, že by byla do akce vědomě zapojena.

Případ nynějším rozsudkem ale nekončí. V Německu je nadále stíhán náměstek ředitele vietnamské tajné služby Duong Minh Hung a dva muži z Prahy a jeden z Berlína, kteří při únosu údajně rovněž pomáhali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám