Hlavní obsah

Moskva si předvolá velvyslance EU kvůli omezení dodávek zboží do Kaliningradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Vilnius

Ruské ministerstvo zahraničí si předvolá v úterý velvyslance EU Markuse Edereara kvůli rozhodnutí Litvy zakázat přepravu zboží do Kaliningradu. Vilnius namítá, že nejde o totální zákaz, ale jen o plnění sankcí a že více než polovina přepravovaného zboží nepodléhá sankčnímu režimu. Podle Litvy ruské úřady šíří nepravdy o tom, co vše nelze přepravovat.

Foto: Mapy.cz

Kaliningrad

Článek

„Je to situace, která by měla být vyřešena diplomatickou cestou. Co vím, na zítra byl předvolán velvyslanec EU v Rusku Marcus Ederer na (ruské) ministerstvo zahraničí,“ uvedl gubernátor Kaliningradské oblasti Anton Alichanov.

„Je to situace, která by měla být vyřešena diplomatickou cestou. Co vím, na zítra byl předvolán velvyslanec EU v Rusku Marcus Ederer na (ruské) ministerstvo zahraničí,“ uvedl gubernátor Kaliningradské oblasti Anton Alichanov.

Rozhodnutí Litvy kritizoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov: „Toto rozhodnutí je opravdu bezprecedentní. Je to porušení úplně všeho, Považujeme to za nezákonné. Situace je více než vážná.“

Litva Rusku zatrhla převoz zboží do Kaliningradu. Kreml zuří

Ekonomika

Ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Vilnius musí od rozhodnutí ustoupit: „Pokud nebude nákladní doprava mezi Kaliningradskou oblastí a zbytkem Ruské federace přes Litvu v blízké budoucnosti plně obnovena, Rusko si vyhrazuje právo podniknout akce, aby chránilo své národní zájmy.“

Ruský diplomat Michail Uljanov dodal, že zatím jde o „velmi mírnou reakci Moskvy navzdory tomu, že Vilnius porušil dohodu mezi Ruskem a EU z roku 2002“.

Dohoda omezení umožňuje

V textu zmiňované dohody platné od roku 2003 stojí, že „při prohlubování strategického partnerství mezi EU a Ruskem budou obě strany věnovat zvláštní úsilí obavám obou stran ohledně přepravy zboží a osob mezi Kaliningradskou oblastí a Ruskem“, ale není tam nic, co by v případě zhoršení vztahu bránilo omezování přepravy.

Naopak tam stojí, že „strany uznávají, že režim tranzitu nebude narušovat svrchovaná práva Litevské republiky provádět nutné kontroly a odmítat vstup na své území“.

Rusko lže, blokádu zveličuje

Litevský ministr zahraničních věcí Gabrielius Landsbergis obvinil Moskvu, že šíří lživé zprávy a že litevská železnice jedná zcela v souladu se zákonem, když dbá na uplatnění sankcí EU na dodávky oceli a výrobků ze železné rudy z Ruska.

Landsbergis dodal, že zákaz dovozu oceli platí od 17. června, ale že většina zboží se může přepravovat: „Myslím si, že ruské úřady nikoli poprvé rozšířily lživé informace, ale jsem rád, že máme šanci to osvětlit. V tuto chvíli je na sankčním seznamu méně než polovina zboží, které je tranzitem převáženo přes Litvu.“

Foto: Janis Laizans, Reuters

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis

Dodal, že některé zboží bude podléhat sankcím až později, třeba v případě ropy a jejích derivátů to bude platit až od prosince, ale ruské úřady uvedly, že už nyní se nedovážejí, což není pravda.

Reklama

Výběr článků

Načítám