Hlavní obsah

Ministr zahraničí USA: S Ruskem chceme jednat, ale na agresi odpovíme

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy mají zájem jednat na nejvyšší úrovni s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a upřednostňují stabilnější a předvídatelnější vztahy, řekl stanici CNN americký ministr zahraničí Antony Blinken. Uvedl však také, že pokud Rusko nezmění své agresivní chování, jsou USA připraveny odpovědět.

Foto: Reuters

Antony Blinken

Článek

„Nevím, jestli už byl návrh formálně přijat,“ řekl Blinken ke schůzce amerického prezidenta Joea Bidena s Putinem, „ale vím, že o tom jednáme a hovoříme o načasování takovéhoto setkání.“

USA: Rusko překročilo hranice, za útok ve Vrběticích by mělo zaplatit

Evropa

S ideou schůzky přišel 13. dubna Biden, když mluvil telefonicky s Putinem. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dodal, že by se schůzka mohla konat v létě.

Bílý dům upřesnil, že by to mohlo být už na začátku léta v nějaké evropské zemi, ale až po setkání Biden s představiteli dalších zemí G7 a NATO, aby byl postup při jednáních s šéfem Kremlu koordinován se spojenci.

Biden volal Putinovi. Navrhl mu setkání

Amerika

Podle Blinkena je důležité jednat se strategickými soupeři: „Je důležité mít možnost mluvit otevřeně a přímo s prezidentem Putinem, nebo obecně s vůdci dalších zemí, od nichž se výrazně lišíme.“

Bliken také zdůraznil, že americký prezident Joe Biden nemíní přehlížet nebezpečné ruské aktivity. „Jestliže se bude Rusko dál angažovat v agresivních nebezpečných akcích, odpovíme na to,“ řekl.

K Bidenově postoji k Rusku poznamenal: „Je jasný v tom, že bychom preferovali stabilnější, předpovídatelnější vztahy, ale to je jenom na Putinovi.“ Právě na ruském přístupu podle něj záleží, jaké budou vztahy.

Biden Kremlu: Nadešel čas zklidnit

Amerika

Šéf americké diplomacie zmínil, že tu jsou oblasti, ve kterých mají USA a Rusko společné zájmy, především jde o kontrolu zbraní.

Rusko dalo už najevo, že má zájem udržet smlouvu START 3, domluvilo se na jejím ročním prodloužení. Moskvě třeba také vadilo, že předchozí americký prezident Donald Trump vypověděl smlouvu o omezení strategických zbraní středního doletu INF.

Putin podepsal prodloužení platnosti smlouvy o odzbrojení

Evropa

Ještě před schůzkou Putina s Bidenem zamíří Blinken v květnu na Ukrajinu, kde bude jednat o nedávném navýšení počtu ruských vojsk na ukrajinské hranici a dojednávat schůzku Bidena s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Reklama

Výběr článků

Načítám