Hlavní obsah

Matovičovo vládní hnutí se prudce propadá, získalo by teď jen 10 procent

Bratislava

Slovenské vládní hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) bývalého premiéra a současného ministra financí Igora Matoviče ztrácí důvěru. Pokud by se volby konaly nyní, odevzdalo by mu svůj hlas jen 10 procent oslovených voličů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury AKO zveřejněného v úterý.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Igor Matovič

Článek

V loňských volbách přitom OLaNO získalo 25 procent hlasů a jakožto vítěz sestavovalo vládní koalici. Strana Směr-SD, která se později rozpadla, byla se ziskem 18 procent odevzdaných hlasů druhá.

V současnosti je rozložení sil odlišné. Největší důvěře voličů se nyní těší opoziční strana Hlas-sociální demokracie bývalého premiéra Petra Pellegriniho. Ta by podle dubnového průzkumu agentury AKO získala 23,9 procenta hlasů.

Sputnik v testech na Slovensku obstál, tvrdí Matovič

Evropa

Druhá by skončila vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) ministra hospodářství Richarda Sulíka se ziskem 13,8 procenta hlasů

Opoziční strana Směr-sociální demokracie by získala 9,2 procenta hlasů a mimoparlamentní strana Progresivní Slovensko 8,3 procenta hlasů. Hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára by dalo svůj hlas 7,4 procenta Slováků.

Matovič podal demisi, novým slovenským premiérem bude Eduard Heger

Evropa

Do parlamentu by se nedostala vládní strana Za lidi (4,3 %) a největší propad zaznamenala Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby, kterou by volilo jen 2,9 procenta Slováků. Odštěpenci z LSNS se stranou Republika by získali 3,1 procenta hlasů

Reklama

Výběr článků

Načítám