Hlavní obsah

Matovič podal demisi, novým slovenským premiérem bude Eduard Heger

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti - OLaNO) podal v úterý do rukou prezidentky Zuzany Čaputové demisi. Pověření k sestavení vlády zároveň převzal dosavadní ministr financí Eduard Heger (OLaNO).

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič nese demisi prezidentce Zuzaně Čaputové.

Článek

Matovič po své demisi řekl, že rok, který prožil v úřadě, byl nejtěžší pro Slovensko od druhé světové války. „Byl to jen rok, ale cítím se, jako kdyby to bylo deset let,“ řekl Matovič a vzápětí poděkoval Bohu a celé své rodině jmenovitě od manželky, přes dcery až po maminku. „Prosím o odpuštění všech chyb, které jsem za ten rok udělal. Nebojte se, dobře bude a Edovi určitě můžete věřit,“ dodal expremiér.

Heger poděkoval svému předchůdci za jeho práci. „Je to muž, který deset let bojoval v politice proti zlu a proti mafii,“ řekl Heger. „Neodstupuješ kvůli vraždám, ani kvůli korupci, ale odstupuješ kvůli tomu, aby si přinesl klid a opět přinesl naději, aby se Slovensko opět mohlo stát zemí, kde budeme rádi žít,“ dodal Heger na adresu Matoviče.

Návrat ministrů

Matovič by měl v novém kabinetu nahradit právě Hegera. Do vlády by se měla vrátit většina ministrů, kteří v uplynulých týdnech podali demisi.

Za stranu Svoboda a Solidarita (SaS) by se měl vrátit do čela ministerstva hospodářství Richard Sulík, diplomacii opět povede Ivan Korčok a Branislav Gröhling by měl být znovu ministrem školství. Za stranu Za lidi by se do křesla ministryně spravedlnosti měla vrátit Mária Kolíková.

Čaputová v úterý pověří sestavením nové slovenské vlády Eduarda Hegera

Evropa

Na post ministra zdravotnictví se určitě nevrátí Marek Krajčí a ani Milan Krajniak (Jsme rodina) nebude v čele resortu práce, sociálních věcí a rodiny. Ministrem zdravotnictví by se měl stát generál Vladimír Lengvarský, ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Ružomberku, a ministrem práce poslanec za hnutí Jsme rodina Jozef Hlinka.

Vládní krize propukla asi před měsícem, kdy Matovič tajně dovezl ruskou vakcínu Sputnik na Slovensko a strana SaS požadovala jeho demisi. Už delší dobu byly zřejmé rozpory mezi Matovičem a Sulíkem.

Designovaný premiér odevzdal hlavě státu seznam 91 poslanců, kteří vyjádřili podporu jeho vládě. Potvrdil to mluvčí slovenské prezidentky Martin Strižinec. Nový kabinet by tak měl v 150členném parlamentu ústavní většinu hlasů.

Příští slovenský premiér Heger: Od vodovodních baterií a vodky až do čela vlády

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám