Hlavní obsah

Matovič chce platit vybrané novináře. Stačí, když nás nebudete urážet, zní z redakcí

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vedoucí slovenských redakcí nejsou příliš nadšení z nápadu pověřeného slovenského premiéra Igora Matoviče vytvořit vládní fond pro finanční podporu jejich práce. Plně prý postačí, když je vláda nebude urážet, nebude jim bránit v práci a zajistí jim bezpečnost.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Igora Matovič bude pověřen sestavením vlády

Článek

„Prvním zásadním posunem bude, když je (investigativní novináře - pozn. red.) premiér této země nebude nazývat protislovenskými prostitutkami, slizkými hady, idioty, žoldnéři Sorose nebo zaprodanci. A to ani tehdy, když začnou například rozebírat mafiánskou minulost koaličního partnera nebo připomenou nesrovnalosti mezi jeho vyjádřeními a skutečností,” nechala se slyšet šéfredaktorka deníku Sme Beata Balogová.

Slovenská prezidentka pověřila Matoviče sestavením vlády

Evropa

Investigativu dělají kromě deníku Sme na Slovensku především web Aktuality.sk a Denník N. Od roku 2019 funguje rovněž Investigativní centrum Jána Kuciaka. Také tyto redakce nabízené peníze odmítly.

„Nezávislost si představuji jinak a rádi zůstaneme závislí pouze na našich předplatitelích,“ uvedl šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný. Upozornil, že za výkon vlády musí zodpovídat premiér a jeho koaliční partneři. „Je lákavé to hodit na novináře,“ dodal Kostolný.

Potřebujeme zákon, ne peníze

Šéfredaktor webu Aktuality.sk Peter Bárdy připustil, že Matovič to asi nemyslel špatně, ale domnívá se, že slovenská žurnalistika nepotřebuje vládní či státní fond.

„Potřebujeme funkční a moderní novinářský zákon, politiky, kteří odpovídají na naše otázky, kteří neútočí na novináře a média, kteří respektují infozákon a vytváří prostředí, v němž můžeme svobodně vykonávat svoji práci. My budeme politiky kontrolovat i bez tohoto fondu,“ zdůraznil Bárdy.

Kdo je Igor Matovič? Do křesla slovenského premiéra míří vydavatel z Trnavy

Evropa

Matovičův nápad odmítlo rovněž Investigativní centrum Jána Kuciaka. „Kam dlouhodobě vede velkorysá státní podpora nezávislých médií, můžeme vidět v Maďarsku,“ konstatovalo centrum.

O plánu na zřízení fondu na podporu investigativní žurnalistiky mluvil Matovič opakovaně. Vláda by do něj ročně dala 10 milionů eur (přes 253 milionů korun), ale spravovala by ho stavovská organizace složená ze slovenských investigativních žurnalistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám