Hlavní obsah

Maďarsko otočilo ostře doprava

Právo, Ivan Vilček

Pravicová strana Fidesz získala v nedělním prvním kole maďarských parlamentních voleb 52,8 procenta hlasů. Oznámila to Ústřední volební komise. Novým maďarským premiérem se tak s největší pravděpodobností stane předseda Fidesz Viktor Orbán (46).

Článek

Doposud vládní socialisté utrpěli drtivou porážku, když získali jen 19,3 procenta hlasů. Skončili těsně před extrémně pravicovou stranou Jobik, kterou podpořilo 16,7 procenta Maďarů. Do parlamentu se překvapivě dostala také liberálně-zelená formace Politika může být jiná (LMP) se ziskem 7,4 procenta hlasů.

Ve 386členném parlamentu získal Fidesz 206 mandátů, socialisté 28, Jobbik 26 a LMP 5 mandátů. Druhé kolo voleb se uskuteční 25. dubna. V případě dalšího úspěchu může Fidesz získat ústavní většinu.

Orbán v první reakci poděkoval za podporu a výsledky voleb označil za historické. “Je to jasný projev vůle maďarského národa, který se vyslovil pro změnu. Nezvítězil Fidesz, ale Maďarsko,” vedl Orbán v první reakci. “Maďaři zvedli hlavu a vynesli rozsudek nad jedním neúspěšným obdobím,” dodal.

Předsedkyně socialistů Ildikó Lendvaiová přiznala porážku. “Budeme opozicí, která bude demokraticky kontrolovat vládu,” uvedla Lendvaiová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám