Hlavní obsah

Maďaři chtějí odškodnění kvůli Benešovým dekretům

Právo, ivi
Budapešť

Maďaři, kteří po druhé světové válce přišli o majetek na základě dekretů československého prezidenta republiky Edvarda Beneše, žádají v Bruselu po Slovensku odškodnění. György Csóti z právní organizace na ochranu menšin tento týden v Budapešti řekl, že na Evropskou komisi se v této věci obrátilo celkem 1144 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý československý prezident Edvard Beneš

Článek

Csóti na tiskové konferenci připomněl, že na základě Benešových dekretů bylo po druhé světové válce z jihu Slovenska vysídleno 200 tisíc Maďarů.

„Chtěli bychom, aby každý poškozený Maďar dostal minimálně morální, ale podle možnosti i materiální odškodnění,“ řekl Csóti. Připomněl, že Slovensko se za vysídlení dosud neomluvilo.

Právní organizace na ochranu menšin odevzdala v Bruselu seznam žadatelů o odškodnění a přesný soupis majetku, o který na základě dekretů přišli. „V této záležitosti se obrátíme k evropskému ombudsmanovi a případně i k Evropskému soudu,“ dodal Csóti.

Prezident Beneš vládl prostřednictvím dekretů po druhé světové válce. Dekrety mimo jiné omezily občanská a majetková práva německé a maďarské menšiny.

Česká republika volání po odškodnění odmítá. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva zahraničních věcí sice považuje dekrety za „právně vyhaslé”, nicméně trvá na tom, že jsou součástí českého právního řádu.

Reklama

Související články

Soud zrušil změnu stanov sudetských Němců

Mnichovský soud zrušil loňskou změnu stanov Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), po níž ze základního dokumentu této organizace zmizel požadavek na...

Výběr článků

Načítám