Hlavní obsah

Macron byl v poslední televizní debatě lepší, soudí Francouzi

Paříž

Francouzský centristický kandidát na prezidenta Emmanuel Macron byl podle průzkumu ve středeční televizní debatě před druhým kolem volby přesvědčivější než jeho soupeřka, nacionalistka Marine Le Penová. Podle agentury Elabe pro televizi BFM byl Macron lepším řečníkem podle 63 procent respondentů.

Foto: Pool, Reuters

Marine Le Penová a Emmanuel Macron se utkali v poslední debatě před druhým kolem francouzských prezidentských voleb.

Článek

Macrona označily za přesvědčivějšího mimo jiné dvě třetiny z těch dotázaných, kteří v prvním kole prezidentských voleb 23. dubna odevzdaly hlas krajně levicovému kandidátovi Jeanu-Luc Mélenchonovi. Z voličů konzervativce Françoise Fillona považovalo Macrona za přesvědčivějšího 58 procent oslovených, uvedla agentura Reuters.

Oba finalisté francouzských prezidentských voleb se v neděli utkají v rozhodujícím kole. Televizní debatu, která trvala více než dvě hodiny, vedli oba aktéři podle předpokladů v útočném duchu. Le Penová nazvala svého rivala Macrona "miláčkem systému a elit", ten jí zas řekl, že její "strategií je spousta lží" a že "Francie si zaslouží něco lepšího". Oba aktéři vedli spory o ekonomiku, terorismus, vzdělávání i Evropskou unii.

V prvním kole voleb předminulou neděli dostal Macron 24 procent hlasů a Le Penová 21,3 procenta. [celá zpráva] Oba politici nyní usilují o stoupence poražených kandidátů, zejména o téměř 40 procent hlasů, které dostali dohromady Fillon a Mélenchon.

Větší naději na vítězství má v neděli Macron, kterého v průzkumech zatím podporuje kolem 60 procent dotázaných. Jistý výhrou si však být nemůže, zejména kvůli obavám z nízké volební účasti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám