Hlavní obsah

Litviněnko byl otráven dvakrát, tvrdí BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Bývalý agent ruské tajné služby Alexandr Litviněno, byt otráven poloniem 210 dvakrát. První útok ještě přežil, ale druhý se mu stal osudným a 23. listopadu zemřel. Tvrdí to BBC v televizní reportáží Jak otrávit špiona, který vysílá v pondělí večer. Lékaři na dva pokusy o otravu upozornili už v prosinci.

Článek

Litviněnka se poprvé pokusili otrávit 16. října v suši baru Itsu na londýnském náměstí Piccadilly při schůzce s dvěma ruskými byznysmeny a bývalými agenty Andrejem Lugovým a Dmitrijem Kovtunem. Tento pokus byl neúspěšný. V tomtéž suši baru byl Litviněnko ještě 1. listopadu, tentokrát s Italem Mariem Scaramellou.

Ještě před touto schůzku se ve stejný den (1. listopadu) Litviněnko opět sešel s Kovtunem a Lugovým v hotelu Millenium. Právě v něm proběhl druhý pokus o otravu. Když pak Litviněnko přišel do suši baru na schůzku se Scaramellou, projevovaly se na něm už příznaky otravy.

Polonium v hotelu i v baru

Vyšetřovatelé pak restauraci navštívili a zjistili v ní stopy radioaktivního polonia. BBC ale zjistila, že zamořena byla jiná část restaurace než ta, kde seděl se Scaramellou. "Vím, že (restauraci) zavřeli, jelikož tam našli polonium, ale zdá se, že to nebylo na místě, kde jsme seděli. Tam, kde jsme seděli, žádné polonium není," řekl BBC Scaramella, u něhož se na nepodařilo prokázat, že by byl zasažen radioaktivním poloniem. Látka byla nalezena v místech, kde "s největší pravděpodobností" Litviněnko seděl při předchozí návštěvě, tedy 16. října.

Stopy polonia 210 byly nalezeny i v hotelu Millenium. Zasaženo bylo i osm zaměstnanců a tři hosté hotelu měli pozitivní testy na malé dávky polonia. [celá zpráva]

Oba Rusové ovšem svůj podíl na Litviněnkově smrti rozhodně popírají. V případu byli vyslýcháni jako svědci. [celá zpráva] Byli ovšem léčeni v moskevské nemocnici s otravou poloniem. Oba byly agenty KGB, Lugovoj se dal na obchod a stal se milionářem, Kovtun žil v utajení v Německu.  

Tajemný Vladislav

Podle listu The Times však sami vraždu nespáchali, britská policie podezírá z vraždy muže jménem Vladislav, jenž prý do Londýna přicestoval 1. listopadu z Hamburku na slovenský nebo litevský pas stejným letem jako Kovtun. Jeho tvář byla zachycena bezpečnostními kamerami na letišti Heathrow. [celá zpráva]

Vdova viní Kreml

"Nemohu říci, že právě (ruský prezident Vladimir) Putin zabil mého muže, ale mohu říci, že Putin je za vším, co se děje v Rusku děje," řekla BBC Marina Litviněnková.  Putinův mluvčí však obvinění opět odmítl s tím, že lže: "Nepřímo řekla, že to udělalo Rusko. Jasně odpovídám, že to Rusko neudělalo. Je absurdní si něco takového vůbec myslet."

Chronologie případu Litviněnko

  • 1. 11. Litviněnko se setkal v hotelu se dvěma Rusy, byl mezi nimi bývalý agent KGB. Večer se sešel v suši baru s italským odborníkem ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Krátce poté onemocněl a byl hospitalizován.
  • 17. 11. Litviněnkův stav se zhoršil, byl proto převezen do londýnské nemocnice University College Hospital.
  • 19. 11. Zprávy médií uvedly, že Litviněnko byl otráven thaliem užívaným při hubení krys.
  • 20. 11. Litviněnko byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 21. 11. Toxikolog zkoumající Litviněnka sdělil, že agent možná byl otráven radioaktivními izotopy thalia.
  • 22. 11. Litviněnkův stav se v noci po infarktu zhoršil. Byl připojen na přístroje. Lékaři vyloučili otravu thaliem.
  • 23. 11. Litviněnko zemřel.
  • 1. 12. Pitva prokázala otravu radioaktivním poloniem 210.

Reklama

Související témata:

Související články

Bývalý ruský agent Litviněnko zemřel

V londýnské nemocnici zemřel ve čtvrtek pozdě večer bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, jehož stav se ve čtvrtek výrazně zhoršil poté, co prodělal infarkt....

Výběr článků

Načítám