Hlavní obsah

Litva plánuje hraniční plot proti migrantům. Dobrý nápad, zní z Evropské komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Plán litevské vlády na výstavbu plotu na hranici s Běloruskem považuje Evropská komise za „dobrý nápad“, ale nebude se podílet na jeho financování. Evropská unie doufá, že zastavení letů z Bagdádu do Minsku zbrzdí migraci do Litvy a povede ke zklidnění situace na litevsko-běloruské hranici.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Migranti stojí u plotu v nově vybudovaném uprchlickém táboře ve vojenském prostoru Rudninkai poblíž litevského Vilniusu.

Článek

„Evropská komise vítá nápad hraničního plotu, který by zabránil nelegální migraci z Běloruska do Litvy, ale na financování takových opatření se nebude podílet,” citovala španělská zpravodajská agentura EFE mluvčího Evropské komise Adalberta Jahnze.

Podle něj není rozpor mezi tím, že Brusel považuje za „dobrý nápad” postavit bariéru zamezující nelegální migraci, ale nealokuje na tento typ infrastruktury žádné prostředky z evropských fondů.

Litevská vláda hodlá na hranici s Běloruskem vybudovat stovky kilometrů dlouhou bariéru, která bude stát odhadem více než 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun).

Právě Litva v předchozích týdnech čelila přílivu více než 4000 migrantů, hlavně Iráčanů a Afričanů. Ti přicházeli z Běloruska a nelegálně překračovali hranice. Litva je před týdnem začala vracet. Běloruský režim od května posílá migranty na litevské území v odplatě za nové sankce, které na něj EU uvalila. Loni přitom do Litvy přišlo z Běloruska nelegální cestou jen asi 80 lidí.

Zavřít každý metr hranice, nařídil Lukašenko poté, co mu Litva začala vracet migranty

Evropa

O plánu na výstavbu plotu jedná v úterý litevský parlament. Mluvčí eurokomisařky pro vnitřní záležitosti Ylvy Johanssonové zdůraznil, že země sice zaznamenala významný nárůst počtu přistěhovalců, ale „to ještě neznamená, že evropské fondy poslouží k výstavbě této bariéry. Komise nefinancuje žádné bariéry, žádné zdi“, citovala jej agentura AFP.

Podle agentury AFP už litevské úřady začaly na hranici s Běloruskem s instalací plotu s ostnatým drátem.

Bojujeme s Lukašenkem o Schengen. Litva začala vracet migranty do Běloruska

Zahraniční

Režim běloruského diktátora Alexandra Lukašenka je pod palbou kritiky za to, že migraci zejména z Iráku do EU přes Litvu aktivně organizuje. Irák pod tlakem EU mezitím zastavil lety z Bagdádu do Minsku. Irácké aerolinky navíc na úterý připravily let, kterým budou repatriovat irácké občany z Minsku. Uvedl to server Zerkalo, který se odvolává na sdělení iráckého velvyslance v Rusku a Bělorusku.

„Těší nás velmi konstruktivní přístup iráckých partnerů a jejich konstruktivní reakce. Iráčtí partneři jsou si vědomi, jak je toto téma pro EU významné, a doufáme, že se situace okolo letů z Bagdádu do Minsku stabilizuje,“ uvedl mluvčí k tématu zrušení letů.

Orbánův plot byl kritizován

Podobný plot nechal už v roce 2015 vystavět na hranici se Srbskem, a později na části hranice s Chorvatskem, také maďarský premiér Viktor Orbán. Ten tehdy žádal EU o zhruba 400 milionů eur (přes 10 miliard korun). Premiérův krok tehdy mnozí členové unie označili za nehumánní.

„EU může podpořit zlepšení správy hranice, třeba vybavení sledovacími prostředky, ale stavby plotů nebo bariér na vnějších hranicích platit nebude,“ prohlásil tehdejší mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám