Hlavní obsah

Lídři EU se shodují, že chtějí být v jednáních o brexitu jednotní

Brusel
Aktualizováno

Lídři zemí Evropské unie se před sobotním summitem shodovali, že chtějí být v jednáních s Británií o jejím vystoupení z Unie jednotní. Německá kancléřka Angela Merkelová podotkla, že hlavní témata budoucích rozhovorů se budou týkat práv evropských občanů v Británii a finančního vyrovnání mezi EU a Londýnem.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

"Chceme mít i v budoucnosti dobré vztahy s Británií, ale chceme i jako 27 evropských zemí dobře zastupovat své společné zájmy. To se dosud velmi dařilo a dá se očekávat, že to bude pokračovat," řekla Merkelová při příchodu na summit.

Věří přitom, že i díky dobré přípravě ze strany Jeana-Claudea Junckera, předsedy Evropské rady Donalda Tuska a hlavního unijního vyjednávače pro brexit Michela Barniera se v sobotu lídři 27 zemí EU shodnou na vodítkách pro nadcházející vyjednávání s Londýnem.

Stejně jako Merkelová zdůraznil i rakouský kancléř Christian Kern, že za hlavní témata při jednáních s Brity považuje otázku práv občanů a finanční vyrovnání. "Británie je druhá největší ekonomika, druhý největší přispěvatel do unijního rozpočtu," upozornil.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

"Je v našem zájmu, aby čistí plátci nemusel (kvůli brexitu) platit vyšší příspěvky," doplnil. Vyjednávání s Londýnem podle něj budou složitá, věří ale, že na ně budou stačit dva roky, jak předpokládají evropské smlouvy.

Juncker při příchodu na summit prohlásil, že zatím nebyla přesně vyčíslena částka, kterou bude EU po Británii chtít v rámci finančního vyrovnání. Výslovně odmítl spekulace, že Brusel požaduje po Londýnu 60 miliard eur (1,6 biliónu Kč).

Šéf Evropské komise nicméně prohlásil, že EU bude trvat na přesídlení unijních agentur z Británie po brexitu na své území. O tom hovořil i premiér Bohuslav Sobotka, podle něhož má Česko zájem stát se novým sídlem Evropského bankovního úřadu (EBA). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám