Hlavní obsah

Lidé z ukrajinského příhraničí míří na Slovensko kvůli potravinám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Špatná sociální situace spojená s válečným stavem na Ukrajině způsobuje, že obyvatelé příhraničních oblastí míří na Slovensko kvůli potravinám. „Několikrát týdně překračují hranice a vrací se s taškami plnými potravin. Umožňuje jim to status uprchlíka,“ upozornil web aktuality.sk.

Foto: Marek Gombar

Děti jsou podchlazené, matky vyčerpané.

Článek

Početné rodiny se objevují v Michalovcích nebo až v Košicích. „V humanitárních centrech dostanou potraviny a pak se vrací domů,“ napsal web. Podle člověka, podrobně obeznámeného s poměry na hranicích s Ukrajinou, nedělají nic zakázaného.

V prvních týdnech války totiž uteklo množství lidí také ze Zakarpatské oblasti a na Slovensku získali status uprchlíka. Když zjistili, že se bojuje hlavně na východě Ukrajiny, začali se vracet domů. Pro potraviny si dojíždějí především lidé ze sociálně slabších skupin.

FOTO: Romští uprchlíci na pražském hlavním nádraží

Stalo se

„Někteří přišli na začátku války o práci, protože se přesunuli na Slovensko do záchytných center. Když pominuly největší obavy a vrátili se domů, už si nemohli najít práci. Ukrajinská strana a Zakarpatská samospráva se o ně snaží postarat, ale nedá se to v plném rozsahu,“ řekl nejmenovaný zdroj webu aktuality.sk.

70 procent tamních Romů je bez peněz

Kompetentní úředníci na obou stranách hranice označili cesty na Slovensko kvůli potravinám za „humanitární turistiku“. Přicházejí lidé především z okolí Mukačeva, Užhorodu a Malého Berezného. Jejich časté přechody způsobují zdržení na hraničních přechodech i pro všechny ostatní.

Slovenská i ukrajinská strana hledají způsoby, jak „humanitární turistice“ zabránit a vytvořit humanitární centrum přímo na Ukrajině.

Kvůli válce zaniklo na Ukrajině téměř pět milionů pracovních míst

Válka na Ukrajině

„Bohužel je situace taková, že v těchto oblastech se najdou lidé, kteří to mohou zneužít. Jedná se o velmi citlivé téma a jako takové je musíme vyřešit,“ říká Eduard Buraš, poradce předsedy slovenské vlády.

Také ukrajinská strana vnímá, že dojíždění k sousedům pro potraviny může vyvolávat napětí. V mnoha případech se jedná o lidi z marginalizovaných skupin. „Lidé nemají práci, a když nemají práci, nemají ani peníze. Když nemají peníze, nemají jídlo. To je problém 70 procent Romů, kteří zde žijí. Jezdí si na Slovensko pro humanitární pomoc,“ připustil Miroslav Horvát, užhorodský městský zastupitel.

Centrum v Užhorodu?

„Ukrajinská strana dokáže zajistit oblečení a obuv. Potíže s potravinami přetrvávají. Navrhl jsem setkání, abychom našli řešení. Zájem na něm má také Ukrajina,“ dodal Buraš.

Jih Moravy neví, co s romskými běženci z Ukrajiny. Toulají se

Domácí

Humanitární centrum by mělo začít fungovat v Užhorodu. Právě sem zamířilo 400 tisíc uprchlíků z Doněcké a Mykolajivské oblasti, z Kyjeva, Oděsy nebo Charkova. Bojí se vrátit domů, ani nevědí, zda jejich dům či byt přečkal boje. Zároveň odmítají odejít do zahraničí. Přichází sem humanitární pomoc z celého světa, ale její podstatná část se distribuuje dál do vnitrozemí.

„Paradoxně ti, kteří sem přišli z vnitrozemí, nechtějí na Slovensko. Raději zůstávají v Mukačevu nebo v Užhorodu,“ napsal web aktuality.sk.

Reklama

Související články

Rakušan: Uprchlíky motivujeme, aby šli z Prahy

První vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce příští týden vyřešit problematickou situaci se stovkami romských uprchlíků, kteří přespávají na zemi...

Výběr článků

Načítám