Hlavní obsah

Stanové městečko pro uprchlíky v Troji přijalo první den fungování 77 lidí

Praha

Stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky v pražské Troji přijalo v sobotu v první den svého fungování 77 uprchlíků. Další přibudou dnes, kolik jich bude, ale není zatím jasné. Na dotaz ČTK to řekla Kateřina Suchánská, mluvčí pražských hasičů, kteří městečko v noci na čtvrtek vybudovali.

V Praze vyrostlo stanové městečko pro ukrajinské uprchlíkyVideo: Novinky

 
Článek

Prvních 16 uprchlíků přijelo v sobotu krátce po poledni. Městečko má sloužit zejména pro uprchlíky, kteří jsou nyní na hlavním nádraží. V Troji by měli pobývat, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany.

„Včera (v sobotu) večer bylo v areálu 77 lidí z celkové kapacity 150 míst. Převozy lidí probíhají, kolik jich ale dnes přibude, nelze nyní říct, je to závislé na odbavení v KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině) ve Vysočanech," řekla Suchánská.

Do stanového městečka v pražské Troji převezli první uprchlíky

Domácí

Někteří, především romští uprchlíci přebývají na hlavním nádraží v nedůstojných podmínkách. Čekají na prověření, zda nemají dvojí občanství, tedy ukrajinské i maďarské. Pokud ho mají, tak nemají nárok na dočasnou ochranu v Česku. Lidé, kteří mají pouze ukrajinské občanství, tak jsou registrováni v asistenčním centru ve Vysočanech a následně se přesunou do Troji.

Foto: Novinky

V Praze vyrostlo stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky

Městečko vzniklo na základě výzvy ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem postavili hasiči deset stanů, ve kterých budou lidé ubytováni, a dalších deset stanů, kde bude zázemí pro koordinátory provozu stanového městečka, kuchyně a jídelna či dětský koutek.

FOTO: Stanové městečko pro uprchlíky v pražské Troji

Stalo se

Praha se potýká s velkým náporem uprchlíků a nedostatkem míst. Asistenční centrum ve Vysočanech, které slouží pro metropoli a střední Čechy, od začátku ruské invaze na konci února odbavilo kolem 88.000 uprchlíků. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval v tomto týdnu k vytvoření celostátního mechanismu přerozdělování válečných uprchlíků mezi kraji.

Podle něj je nyní v Praze čtyřikrát více uprchlíků z Ukrajiny na počet 1000 obyvatel než v některých jiných krajích Česka. Podle Hřiba hrozí v příštím týdnu uzavření KACPU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám