Hlavní obsah

Letos se zdvojnásobil počet migrantů, kteří se utopili cestou do Evropy

Ženeva

Počet migrantů, kteří zemřeli na moři při pokusu dostat se do Evropy, se v tomto roce více než zdvojnásobil. V úterý to podle agentur AFP a AP uvedla ve své zprávě Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Foto: Reuters

Banksyho loď pomáhala ve Středomoří migrantům

Článek

Podle statistik IOM zemřelo od ledna do června tohoto roku na moři nejméně 1146 migrantů mířících do evropských zemí. V roce 2020 si tyto nebezpečné cesty přes moře vyžádaly za stejné období životy 513 lidí a v roce 2019 životy 674 osob. Celkový počet migrantů, kteří se vydávají přes moře do Evropy, se letos zvýšil o 56 procent.

Nejvíce migrantů, celkem 741, zemřelo při pokusu dostat se přes centrální část Středozemního moře z Libye do Itálie. Dalších  250 lidí nepřežilo cestu přes Atlantik mezi západoafrickými zeměmi a španělskými Kanárskými ostrovy a 149 osob pokus překonat západní část Středozemního moře a dostat se do Španělska. Nejméně šest osob zahynulo při cestě do Řecka. Obětí může být podle IOM ale více, protože k mnoha ztroskotáním dojde bez povšimnutí.

Vázne pomoc migrantům

Přestože k letošnímu nárůstu úmrtí přispělo mnoho faktorů včetně zvyšujícího se počtu chatrných člunů, na nichž se migranti pokoušejí dostat přes moře, byla podle mluvčí IOM Safy Msehliové hlavním důvodem absence účinných pátracích a záchranných operací vedených evropskými státy.

K zhoršení situace také značně přispěla omezení, s nimiž se musely potýkat nevládní organizace. „Nevládní organizace, které se zaměřují na pátrání po migrantech a jejich záchranu, nadále narážely na velké překážky. Většina jejich lodí byla zablokována v evropských přístavech kvůli správním konfiskacím a probíhajícím trestním a správním řízením proti členům posádky,” citovala zprávu IOM agentura AFP.

„IOM vyzývá státy, aby neprodleně přijaly proaktivní opatření ke snížení ztrát na životech na námořních migračních trasách vedoucích do Evropy a dodržovaly své závazky v souladu s mezinárodním právem,” uvedl podle AFP ve vyjádření generální ředitel IOM António Vitorino.

Reklama

Výběr článků

Načítám