Hlavní obsah

Lavrov: Ukrajinu jsme nenapadli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ačkoli ruský útok na Ukrajinu pokračuje už 114. dnem, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro zpravodajskou stanici BBC trval na tom, že jeho země Ukrajinu nenapadla. Lavrov také připustil, že Rusko není křišťálově čisté, podle něj se ale nestydí ukázat, co je zač.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Ukrajinu jsme nenapadli. Vyhlásili jsme speciální vojenskou operaci, protože jsme neměli žádnou jinou možnost, jak Západu vysvětlit, že zatažení Ukrajiny do NATO je zločin,“ oživil šéf ruské diplomacie jeden z narativů, jimiž se Moskva snaží vysvětlovat nevyprovokovaný útok na svého souseda.

Lavrov také dále trval na rétorice Ruska, podle které armáda provádí na Ukrajině denacifikaci.

Rusko není křišťálově čisté. Nestydíme se ukázat, co jsme zač
ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Když se ho reportér u konkrétního příkladu vesničky Jahydne, kde ruští vojáci nechali přežívat 360 rezidentů včetně dětí a hendikepovaných lidí 28 dní ve sklepě školy bez záchodů či vody (10 lidí zemřelo), dotázal, zda to považuje za „boj proti nacistům“, vyjádřil Lavrov lítost, ale vzápětí to označil za fake news.

Lavrov schvaluje rozsudky smrti nad zahraničními vojáky

Evropa

„Je mi to velice líto. Nicméně mezinárodní diplomaté v čele s vysokým komisařem OSN pro lidská práva, generálním tajemníkem OSN a dalšími zástupci této organizace jsou pod tlakem Západu. Velmi často jsou využíváni k šíření falešných zpráv,“ oponoval Lavrov.

„Nestydíme se ukázat, co jsme zač“

„Rusko není křišťálově čisté. Je, jaké je. Nestydíme se ukázat, co jsme zač,“ doplnil.

Šéf ruské diplomacie také uvedl, že vazby s některými zeměmi jsou nadobro zpřetrhány. V případě Británie například nevidí žádný prostor pro manévrování. Spojené království je, stejně jako Česká republika, na ruském seznamu „nikoli přátelských zemí“.

„Premiér Boris Johnson a ministryně zahraničí Liz Trussová otevřeně říkají, že musí Rusko porazit a dostat na kolena. Tak do toho!“ vyzval Lavrov.

Johnson v dřívějších rozhovorech hovořil o tom, že Rusko prohraje válku na Ukrajině. „Jak řekl sám (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj: Ukrajinský lid musí zvítězit a (ruský prezident Vladimir) Putin selhat – a on selže,“ řekl Johnson na konci března.

Reklama

Výběr článků

Načítám