Hlavní obsah

Kvůli uprchlíkům zuří v Maďarsku billboardová válka

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Maďarská policie zadržela v uplynulých dnech několik aktivistů, kteří poškozovali billboardy namířené proti uprchlíkům z třetích zemí. Nelíbila se jim reklamní kampaň, kterou si objednala vláda premiéra Viktora Orbána. Ta na reklamních poutačích texty v maďarštině poučuje běžence, jak se v zemi mají chovat. Proti kampani je i levicová opozice.

Foto: MTI

Přemalovaný billboard z kampaně, která má uprchlíky v maďarštině poučit, jak se v zemi chovat.

Článek

Texty plakátů například hlásají: „Pokud přijedeš do Maďarska, nemůžeš vzít práci Maďarům“ nebo „Pokud přijedeš do Maďarska, musíš ctít naši kulturu“.

Levicová opozice vyzvala ke strhávání těchto plakátů, protože podle ní vyvolávají xenofobii a strach z cizinců. Tvrdí, že policie dostala příkaz plakáty hlídat a zabránit jejich poškozování.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: MTI

Billboard s nápisem Pokud přijedeš do Maďarska, musíš ctít naši kulturu

Navzdory tomu se akce, při kterých aktivisté plakáty strhávají nebo je jinak poškozují, množí. S barvami a štětci vyrážejí do ulic. Vynalézavější dokonce plní barvou vyfoukaná vajíčka a těmi se trefují do billboardů. Na sociálních sítích se pak navzájem informují, kde už billboardy poškodili.

Vláda objednala celkem 333 billboardů, které se postupně objevují v ulicích maďarských měst a obcí. „Podle mě do konce týdne nezůstane ani jeden plakát, který by nebyl poškozen,“ říká středoškolačka Éva, která se rovněž zúčastnila akce na ničení billboardů.

Získat voliče

Protiimigrantskou rétorikou se snaží maďarský premiér Orbán získat zpět voliče, kteří se od jeho strany FIDESZ v poslední době odklonili.

Kromě billboardové kampaně pořádá Orbán v zemi také tzv. „národní konzultaci“ na téma přistěhovalectví. Obyvatel se v dotazníku ptá na jejich postoje k běžencům. Na úvod doprovodného textu lidem píše, že „vzhledem k tomu, že Brusel patřičně neřeší problém imigrace, musí jít Maďarsko svou vlastní cestou”.

Foto: MTI

Billboard s nápisem Pokud přijedeš do Maďarska, nemůžeš vzít práci Maďarům

Maďarská vláda také údajně plánuje uzavření zelené hranice se Srbskem, přes kterou do země proudí naprostá většina běženců. Tvrdí to deník Napi Gazdaság s odvoláním na slova šéfa poslanecké frakce vládní strany FIDESZ Antala Rogána.

Místopředseda FIDESZ Lajos Kósa zdůraznil, že nepůjde o žádné ostnaté dráty, pouze o zpřísnění kontrol.

Za letošních prvních pět měsíců překročilo jižní hranici Maďarska 50 tisíc běženců. Délka maďarsko-srbského pomezí je 165 kilometrů. V minulosti do země mířili především kosovští Albánci. V posledních měsících se ale objevuje stále větší množství uprchlíků z Afghánistánu, Sýrie nebo Iráku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám