Hlavní obsah

Kurzova vláda bude proevropská. Populisté nebudou chtít plebiscit o odchodu z EU

Novinky, bož

Nová rakouská vláda bude proevropská, nechal se slyšet šéf rakouských lidovců (ÖVP) a designovaný rakouský kancléř Sebastian Kurz. Společně s předsedou pravicově populistických Svobodných (FPÖ) Heinzem-Christianem Strachem v sobotu v podvečer představili novou vládu a 182stránkové programové prohlášení, uvedl deník Die Presse.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Šéf rakouských lidovců (ÖVP) Sebastian Kurz a předseda Svobodných (FPÖ) Heinz-Christian Strache na tiskové konferenci ve Vídni seznamují veřejnost s obsahem programového prohlášení vznikající koaliční vlády.

Článek

Za programové priority vlády označil Kurz snížení daňové zátěže na evropský průměr, digitalizaci a snahu o Evropskou unii postavenou na principu subsidiarity. Vláda také slíbila, že nebude zavádět žádné nové daně.

Kurz už před tiskovou konferencí programové prohlášení představil prezidentovi Alexanderu Van Der Bellenovi.

„Nemůžeme dělat všechno jinak než dosud, ale rozhodně to můžeme dělat o dost lépe,“ nechal se slyšet budoucí vicekancléř Strache.

Šéf Svobodných zároveň potvrdil, že souhlasí s tím, že vznikající vláda vyloučila uspořádání referenda o vystoupení Rakouska z Evropské unie, s nímž jeho strana dosud koketovala.

Lidovci vysílají čtyři ženy, Svobodní Hofera

Rakouští lidovci budou mít ve vládě kromě pozice spolkového kancléře dalších sedm ministrů. Tři z nich budou ženy. Další ženu lidovci vyslali do funkce státní sekretářky na ministerstvu vnitra.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman přijal na Pražském hradě Norberta Hofera, který se uchází o hlasy voličů v rakouských prezidentských volbách.

Svobodní získají důležité resorty zahraničí, který povede Karin Kneisslová, a vnitra, do jehož čela vyslali Herberta Kickela.

Vládní funkci získal i neúspěšný prezidentský kandidát FPÖ Norbert Hofer, který povede ministerstvo infrastruktury. Svobodní do vlády celkem vyslali šest ze třinácti šéfů resortů, navíc získali pozici státního sekretáře na ministerstvu financí.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen s nominovaným premiérem Sebastienem Kurzem

Strache se nechal slyšet, že i jako vicekancléř bude zastávat názor, že by se měly zrušit protiruské sankce. Slíbil však, že bude ctít většinový názor, na kterém se shodnou členské státy evropské osmadvacítky.

Zástupce FPÖ Georg Mayer se v sobotu účastnil konference národoveckých stran v Praze, kam kvůli jednáním o vládě nemohl přijet šéf strany Strache. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám