Hlavní obsah

Rakouské volby vyhráli lidovci, druzí jsou protiimigrační svobodní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

V rakouských parlamentních volbách dnes zvítězila lidová strana (ÖVP), která získala 31,4 procenta hlasů. Ukázaly to předběžné konečné výsledky, které zveřejnilo rakouské ministerstvo vnitra. Výsledky, v nichž ale není započítán rekordní počet korespondenčních hlasů, přisuzují pozici druhé nejsilnější strany v Národní radě protiimigrační Svobodné straně Rakouska (FPÖ) se ziskem 27,4 procenta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebastian Kurz a jeho lidová strana zvítězili v rakouských parlamentních volbáchVideo: Reuters

 
Článek

Třetí je podle předběžných výsledků Sociálnědemokratická strana (SPÖ), která získala podporu 26,7 procenta hlasujících. Volební účast vzrostla oproti předchozím volbám ze 75 na 80 procent.

Pokud by rakouští sociální demokraté skončili na třetím místě, jak naznačuje předběžný výsledek, stalo by se tak poprvé od druhé světové války. Do Národní rady se ještě dostali s pětiprocentním ziskem liberálové (NEOS) a Kandidátka Petera Pilze, které předběžný výsledek přisuzuje zisk 4,1 procenta hlasů.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Šéf rakouských lidovců a dosavadní ministr zahraničí Sebastian Kurz

Konečnými výsledky ale ještě mohou zamíchat korespondenční hlasy, které budou sečteny až příští týden. Oficiální konečný výsledek má být oznámen ve čtvrtek.

Překvapivý boj o druhé místo

Vítězství lidovců jednatřicetiletého Kurze, který by se mohl stát nejmladším šéfem vlády v Evropě, se očekávalo. Překvapením ale byla dlouhá nejistota o druhé místo, odhady totiž střídavě uváděly jako druhé sociální demokraty i svobodné.

Kancléř Kern už předem ohlašoval, že jeho sociální demokraté odejdou do opozice, pokud neobhájí prvenství. Po deseti letech by tak vládu velké koalice mohla opět nahradit pravicová koalice lidovců a Svobodné strany Heinze-Christiana Stracheho.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Příznivci rakouských Svobodných

Příští koalici už zcela jistě nesestaví lidovci a sociální demokraté. Předčasné volby se totiž konaly z Kurzovy iniciativy, který v květnu konstatoval, že další spolupráce v rámci velké koalice není možná. Pozorovatelé očekávají vznik koalice lidovců a Stracheho pravicově populistické FPÖ. Jeho příchod do volební místnosti poznamenal incident, při němž jakýsi muž směrem k šéfovi nacionalistů volal nacistický pozdrav "Heil Hitler, Heinzi-Christiane".

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Dosavadní rakouský kancléř, sociální demokrat Christian Kern

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám