Hlavní obsah

Křivky nakažených v Evropě začínají stoupat, zavírá se i Finsko

Alex Švamberk, Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Česká republika není jedinou zemí, kde v posledních týdnech výrazně přibývá nově nakažených. Podobný trend se od počátku února objevuje i v Estonsku nebo v Polsku. Prudký nárůst také eviduje v posledních dnech Černá Hora a Finsko, které už plánuje zavést od 8. března lockdown. Na hranicích s Německem zpřísňuje opatření i Francie.

Článek

Aktuálně nejhorší situace z evropských zemí je v České republice, kde průměrný denní počet nakažených za poslední týden činí 961 na milion obyvatel. V Černé Hoře je to 782, ovšem tam stoupají počty nakažených až od neděle, zatímco v ČR od začátku února. Podobná situace jako v ČR je v Estonsku, kde je 665 nakažených na milion obyvatel.

Ve Finsku je to skoro 91 nakažených na milion obyvatel, ale počty tam pomalu rostou od půlky února. Premiérka Sanna Marinová proto ve čtvrtek avizovala, že 8. března bude zaveden na tři týdny částečný lockdown, kdy se zavřou restaurace a školáci starší 13 let se budou učit online. Důvodem jsou obavy z šíření britské mutace. V hůře zasažených oblastech bude rovněž platit zákaz setkávání více než šesti osob a zrušeny budou volnočasové aktivity starších školáků, sdělila Marinová.

Premiérka uvedla, že je připravena vyhlásit příští týden nouzový stav, který umožní uzavřít restaurace a nařídit zdravotníkům, aby si zrušili dovolenou či pracovali více hodin.

V Polsku mají aktuálně 210,39 infikovaných na milion obyvatel v sedmidenním sledovaném období. Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski už ve středu přiznal, že se země potýká s třetí vlnou poté, co zaznamenali přes 12 tisíc nově nakažených. Minulý týden testy odhalily v průměru 8000 nově nakažených za den, o týden dříve to bylo 6000.

Do Polska bez karantény jen naočkovaní nebo s negativním testem

Evropa

V nejvíce postiženém Varmijsko-mazurském vojvodství se zpřísní restrikce, zavřou se kina, divadla a muzea i sportoviště a on-line se budou učit i děti na prvním stupni. Zpřísní se i nařízení o ochraně úst, roušky už nebude možné nahrazovat štíty a šátky.

Maďarská vláda ve čtvrtek prodloužila stávající karanténní opatření do 15. března. V příštích dvou týdnech očekává nárůst infekcí koronavirem. V zemi jsou od 11. listopadu zavřené střední školy, hotely i restaurace. Platí rovněž zákaz nočního vycházení od 19:00 a lidé se nesmějí shromažďovat.

Těchto čtrnáct dní bude "výjimečně obtížných", řekl vedoucí kabinetu premiéra Viktora Orbána  Gergely Gulyás. „Třetí vlna zasáhla Maďarsko a covidová čísla se v příštím týdnu až dvou týdnech zhorší. Někteří lidé říkají, že uvidíme dramatické zhoršení," prohlásil Gulyás.

Desetimilionové Maďarsko oznámilo ve středu 4385 nových případů nákazy koronavirem, což je letošní maximum. Budapešť zároveň věří v rychlejší očkování proti covidu-19, jelikož zdravotníci od středy používají také preparát čínské firmy Sinopharm. Jednu dávku dostalo 508 073 lidí, dvě 211 073.

Také Francie s 322 nakaženými na milion obyvatel se potýká s růstem nově potvrzených případů. Znepokojivá je situace v deseti francouzských oblastech včetně regionu Ile-de-France v okolí Paříže, uvedl mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal.

Podle něj vláda dělá vše pro to, aby znovu nemusela vyhlásit celoplošný lockdown, ale zavádí nová, přísnější opatření na severu země u hranic s Německem, aby zabránila šíření variant viru z oblasti Mosely. Pendleři přejíždějící hranici budou muset mít nově negativní PCR test, pokud nejedou do práce.

Ve Francii ve středu přibylo 31 518 nových případů nákazy, což je nejvíc od poloviny listopadu.

Ve Švédsku roste počet potvrzených nákaz SARS-CoV-2 od druhé únorové dekády. V týdenním sledovaném období registruje 358,84 nakažených na milion obyvatel. Švédská vláda ve středu oznámila, že od 1. března dále zkrátí otvírací dobu restaurací, barů a kaváren do 20:30. Omezí také počet lidí v obchodech, nákupních centrech či posilovnách. Švédsko přitom dlouho volilo odlišnou strategii, kdy nezavádělo restrikce a dlouho se v něm nemusely nosit ani roušky.

Kvůli šíření nových mutací po Evropě se Dánsko rozhodlo prodloužit omezení pro vstup cizinců do země do 5. dubna. Omezení platí i na hranicích mezi ČR a Německem a Bavorskem s Tyrolskem. Polsko od víkendu požaduje po cestujících z ČR a SR negativní test na koronavirus mladší dvou dnů nebo ukončené očkování, jinak musejí na dva týdny do karantény.

Uzávěry hranic se však některým zemím nelíbí, navíc se u přechodů štosují kamiony, takže se o nich bude jednat i na aktuálním summitu EU.

Nakažených přibývá i v rychle očkujícím Srbsku

Počet však začal prudce růst i v Srbsku, kde evidují v týdenním sledovaném období 416 nakažených na milion obyvatel. V polovině února byla přitom tato hodnota na úrovni 255. Země přitom patří k nejrychleji očkujícím v Evropě.

Otázkou je, zda to souvisí s možná nižší účinností ruské vakcíny sputnik V, nebo jde o podobný trend, jaký se objevil v Izraeli, kdy v zemi probíhal závod v rychlosti očkování a rychlosti šíření britské mutace.

Reklama

Výběr článků

Načítám