Hlavní obsah

KLDR uznala separatistické republiky, Ukrajina s ní přerušila styky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina přerušuje diplomatické vztahy s KLDR v reakci na to, že Severní Korea uznala separatistickou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku (DNR a LNR). Vyplývá to z prohlášení ukrajinské diplomacie. Nezávislost DNR a LNR, vytvořených s ruskou pomocí separatisty ve východoukrajinském Donbasu, dosud uznalo jen Rusko a také Sýrie.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank doněckých separatistů u Novoazovsku

Článek

„Ministerstvo zahraničí Ukrajiny důrazně odsuzuje rozhodnutí KLDR uznat takzvanou nezávislost území dočasně okupovaného Ruskou federací v Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny. V odpovědi na tento nikoli přátelský čin Ukrajina ohlásila přerušení diplomatických vztahů,“ uvedla ukrajinská diplomacie.

Dodala, že politické a ekonomické kontakty s KLDR se neuskutečňují kvůli mezinárodním sankcím.

Rozhodnutí Pchjongjangu vnímá Kyjev jako pokus o rozvracení svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, hrubé porušení Charty OSN a norem a principů mezinárodního práva.

Sýrie uznala nezávislost dvou proruských útvarů na východě Ukrajiny

Blízký a Střední východ

Podle ukrajinské diplomacie uznání režimů v Doněcku a Luhansku, dosazených ruskými okupanty, nebude mít právní důsledky a nezmění mezinárodně uznané hranice Ukrajiny, dodal list Ukrajinska pravda.

To, že se Rusko obrátilo na KLDR s žádostí o podporu při legitimizaci násilného zabrání části Ukrajiny, vypovídá více o toxicitě Moskvy než Pchjongjangu.

Rusko už nemá ve světě žádné spojence kromě zemí, které jsou na něm finančně a politicky závislé. Míra izolace Ruska brzy dosáhne úrovně izolace KLDR, usoudil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Reklama

Výběr článků

Načítám