Hlavní obsah

Kiskova strana je na pokraji rozpadu

Bratislava

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska (58) zakládal v roce 2019 politickou stranu Za lidi s tím, že to bude partaj, ze které vzejde příští premiér. Exprezident se však přepočítal, strana získala v loňských volbách jen 5,77 procenta hlasů a nyní je na pokraji rozpadu.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Andrej Kiska

Článek

Skupina kolem ministryně spravedlnosti Márie Kolíkové v úterý večer opustila jednání předsednictví strany Za lidi a vyslovila otevřenou válku předsedkyni strany Veronice Remišové (44). „Je to pučistický způsob jednání, který straně škodí,” reagovala Remišová.

Poslanecký klub strany, která ve volbách získala deset z celkem sto padesáti poslaneckých křesel, je rozdělený na dvě poloviny a podle předsedkyně to může ovlivnit i jednání uvnitř vládní koalice. Pro sjednocení strany chtěla Remišová navrhnout za svého nástupce Juraje Šeligu, hlavní tvář masivních občanských protestů, které na Slovensku vypukly po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky a vedly k pádu vlády Roberta Fica.

Byť Šeliga nepatří ani k jednomu vyhraněnému křídlu, druhá část partaje si  Remišové návrh na nového předsedu vůbec neposlechla. „Měli bychom se dohodnout na jednom kandidátovi, aby se strana neštěpila a nepolarizovala,” dodala Remišová.

Exprezident Kiska definitivně končí v politice

Evropa

Kolíková vyzvala ke konání mimořádného sněmu, kde by se mělo volit nové vedení strany. „Vzhledem k situaci, v jaké se strana nachází, bychom to měli udělat,” řekla.

„Potřebujeme ve straně vnitřní soutěž o to, s jakou vizí se bude strana dál ubírat a ucházet o přízeň voličů. Vůdcovství, které straně nabízí předsedkyně, se mi vzhledem k preferencím ukazuje jako nedostatečné,” dodala poslankyně Za lidi Vladimíra Marcinková.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně strany Za lidi Veronika Remišová

S tím souhlasí i politolog Grigorij Mesežnikov, podle kterého pod vedením Remišové strana nenabyla dostatečnou politickou dynamiku a naopak ji pomalu ztrácela. „Není to pouze její vinou, ale také okolnostmi. Někteří členové strany si proto myslí, že změna ve vedení by mohla straně tuto dynamiku vrátit. Pokud by strana pokračovala beze změn, znamenalo by to další postupné oslabení a zánik,“ uvedl Mesežnikov.

Loď bez kapitána

Před loňskými volbami se objevila na internetu diskreditační videa, která poškodila exprezidentovo renomé a silná diskreditační kampaň následně stlačila i procenta celé strany. Kiska ještě po loňských volbách vyjednal vstup strany Za lidi do nové vládní koalice, pak ale stranu ze zdravotních důvodů opustil a do čela byla zvolena Remišová. Strana obsadila dva ministerské posty, její úpadek ale pokračuje.

Kiska už nebude kandidovat do čela strany Za lidi

Evropa

Všechny aktuální průzkumy veřejného mínění řadí Za lidi pod pomyslnou čáru zvolitelnosti do parlamentu. „Vypadá to tak, že tato strana už stejně stříhá svůj poslední metr,” domnívá se politolog Radoslav Štefančík. „Situace z pohledu strany Za lidi je kritická,” dodal sociolog Martin Slosiarik.

Důvod strmého pádu Za lidi vidí Štefančík právě v odchodu otce zakladatele, bývalého prezidenta Kisky. „Situace ve straně Za lidi kopíruje vývoj v téměř každé slovenské politické straně, v níž se po odchodu otce zakladatele zvolil nový předseda. Podporovatelé jednoho kandidáta nedovedou komunikovat s fanoušky toho druhého. Vypadá to tak, že strana Za lidi nebude žádnou výjimkou,“ dodal Štefančík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám