Hlavní obsah

Kerry volal Lavrovovi kvůli Sýrii

Washington/Moskva

Ruská vojenská podpora režimu syrského prezidenta Bašára Asada povede k prohloubení a prodloužení konfliktu v Sýrii. V telefonátu to šéfovi ruské diplomacie Sergeji Lavrovovi řekl jeho americký protějšek John Kerry. Byl to za minulých deset dní jejich už třetí telefonický rozhovor.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ministři zahraničních věcí USA a Ruska John Kerry (vlevo) a Sergej Lavrov

Článek

Kerry prohlásil, že postup Ruska "podkopává společný cíl, jímž je boj proti extremismu". Řekl také, že je třeba najít řešení situace přípravou přechodného politického období v Sýrii.

Americký ministr uvedl, že "USA jsou rozhodnuty bojovat v koalici 60 zemí proti IS, avšak Asad nemůže být spolehlivým členem této koalice". "USA uvítají konstruktivní ruskou účast v boji proti IS," sdělil Kerry.

Rusko se stále hlásí k tomu, že je spojencem Asada, a tvrdí, že zbrojní dodávky jsou určené k boji proti Islámskému státu (IS). Podle Lavrova Rusko usiluje o vytvoření "jednotné fronty" pro boj proti teroristickým skupinám v Sýrii. Asad pod pojem teroristé ale řadí také opozici, s níž USA spolupracují.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Mluvčí Pentagonu řekl, že množství ruského vojenského vybavení, které míří do syrské Latákíje, navozuje dojem, že Moskva tam chce vybudovat předsunutou operační základnu a letiště. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám