Hlavní obsah

Kde je nejmodernější ruský tank, kterým se Moskva chlubila?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se v roce 2015 poprvé pochlubilo na přehlídce na Rudém náměstí novým tankem T-14 Armata, který se od starších výrazně lišil svou modernější koncepcí. Od té doby uplynulo skoro sedm let. Na Ukrajině, kde ruské obrněnce čelí tvrdé ukrajinské obraně, však nebyl viděn ani jeden. Ruská obrněná technika tam přitom má velké problémy.

Foto: Profimedia.cz

Tank T-14 Armata

Článek

Podle specializovaného webu Oryx Blog ztratilo Rusko na Ukrajině už 264 tanků, z nichž stovka byla zničena úplně. Především ztratilo 142 tanků T-72 různých verzí, dále pak 72 tanků T-80 a 16 T-90A. Podobně vysoké byly i ztráty pásových bojových vozidel pěchoty, kterých Rusové ztratili 238, z nichž bylo 117 zcela zničeno, a 76 kolových obrněných transportérů, přičemž 24 jich bylo rovněž zcela zničeno. Oryx blog přitom každou zmiňovanou ztrátu dokládá fotografií, což přece jen činí čísla uvěřitelnějšími.

Rusko zveřejnilo první záběry nového tanku T-14 Armata

Evropa

Při takových ztrátách se nutně naskytne otázka, proč Rusko nenasadilo nejmodernější tanky Armata, které mají nižší siluetu a hlavně je tříčlenná posádka umístěna ve zvláštním opancéřovaném prostoru v korbě, kde je oddělena od nabíjecího zařízení a zásob munice, což opět zvyšuje její šance na přežití. Kvalitnější má být i ochrana proti zásahu protitankovými střelami včetně podkaliberních a kumulativních.

Foto: Profimedia.cz

Tank T-14 Armata na přehlídce v Moskvě

Na Ukrajině se však žádný tak T-14 neobjevil. Důvodem je váznoucí výroba a vysoké náklady na kus. Prvních devět Armat dodal Uralvagonzavod až v roce 2019. Na konci roku 2021 jich mělo být dodáno 20 k testování a 80 do služby, uvedl web 19fortyfive a podotkl, že se tak nestalo.

Jejich počet je tak nízký, že je nemá cenu nasazovat. Navíc by se v tak malém počtu dalo jen obtížně využít jejich kvalit, jako je vyšší rychlost.

Rusko v Sýrii vyzkoušelo supermoderní tank T-14 Armata

Evropa

Dalším důvodem, proč se na Ukrajině neobjevily, je jejich cena. Jeden má přijít asi na 3,7 milionu dolarů (asi 83 milionů korun), přitom jedna americká raketa Javelin vyjde na 175 000 dolarů (4 miliony Kč). A není jasné, nakolik je tank schopen odolat zásahu touto střelou, uvedl list The Chicago Sun. Podle nepotvrzených zpráv byl jeden zcela zničen v Sýrii. Uvedl to ruský server Reporťor s odvoláním na čínskou společnost Sina. Vzbouřenci v provincii Latákíja zasáhli protitankovými střelami TOW-2B tři tyto tanky, z nichž jeden měl být zcela zničen. Reporťor uvedl, že ztráta není potvrzena, ale ruské ministerstvo obrany připustilo, že se Armaty testovaly v Sýrii.

Nebezpečí protitankových řízených střel

List The New York Times upozorňuje, že hrobařem ruské obrněné techniky se na Ukrajině staly protitankové střely, kromě amerických Javelinů i švédské NLAW, které váží polovinu a jsou levnější, aktuální cena se pohybuje pod 40 000 dolary (900 tisíc korun). Ukrajinci dostali od Britů 4200 těchto střel vhodných na útoky z krátké vzdálenosti. „Jsme přesvědčeni, že je to jedna z nejlepších protitankových zbraní na krátkou vzdálenost,“ uvedl pro The New York Times britský diplomat, který zmínil i počet dodaných kusů.

Ukrajinci zničili ruské vrtulníky v Chersonu. Pochlubili se i rozmetaným tankem

Evropa

Nechuť nasadit Armaty však může souviset ještě s jednou věcí – kdyby tank neuspěl, mohla by utrpět jeho pověst. Navíc se boje přesouvají do měst, tanky už jsou vidět, jak střílí v Mariupolu, kde na jejich zničení stačí ještě prostší prostředky, jako jsou neřízené protitankové střely (RPG) i různé improvizované prostředky v podobě Molotovových koktejlů nebo svazků výbušnin, které zničí pás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám