Hlavní obsah

Kancléřku potěšily slovenský koláč i portugalská fikce

Právo, ivi, vpl

Slovenský premiér Igor Matovič (47) pravidelně komentuje aktuální události na sociální síti a ani víkendová vrcholná schůzka lídrů Evropské unie v Bruselu nebyla výjimkou. Návštěvník jeho profilu se tak dozvěděl informace nejen z maratonského jednání, ale také to, čím obdaroval německou kancléřku a narozeninovou oslavenkyni Angelu Merkelovou.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Kancléřka Merkelová si do papírové tašky ukládá kazetu s růžovým olejem, kterou dostala od bulharského premiéra Bojka Borisova.

Článek

Slovenský ministerský předseda prozradil, že německé kancléřce Angele Merkelové daroval k 66. narozeninám švestkový koláč. „Přečetl jsem si, že právě švestkový koláč ráda peče pro svou rodinu a má ho moc ráda. Pak mi ho dvakrát chválila, protože v ten den slavila a zároveň se jednalo, takže prý chutnal i Francouzům, kteří přišli na návštěvu. Bylo to velmi lidské,“ svěřil se Matovič.

Unijní politici se na summitu vyřádili i na rouškách

Evropa

Mezi pozornostmi, jimiž účastníci summitu Merkelovou obdarovali, zaujal také jiný dárek. Portugalský premiér Antonio Costa jí předal román z roku 1995 s politickou symbolikou: Město slepých, který napsal José Saramago, portugalský nositel Nobelovy ceny za literaturu. Předkládá vizi světa postiženého náhlou slepotou, která se šíří pohledem, v krátké době jí podlehne celé město i země – kromě jedné ženy, které zrak zůstal.

„Costa dílo vybral záměrně a uvážlivě, přičemž paralely k žijícím lidem se nabízejí,“ proslechlo se podle agentury DPA v diplomatických kruzích. Mimochodem, Portugalec ve stejný den jako kancléřka také sfoukl svíčky na dortu – bylo by jich 59.

Reklama

Výběr článků

Načítám