Hlavní obsah

Unijní politici se na summitu vyřádili i na rouškách

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kancléřka Angela Merkelová na sebe na evropském summitu moc upozorňovat nemusela: ochranné roušky, které používala během čtyřdenního jednacího maratonu, byly bílé, bez jakýchkoli poznávacích znaků. Řada jiných předáků Unie použila zase jednoduché lékařské roušky v zelené barvě.

Foto: Stephanie Lecocq, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová hovoří s bulharským premiérem Bojkem Borissovem během debat u kulatého stolu na summitu v Bruselu.

Článek

Zato portugalský premiér António Costa neponechal nic náhodě. I on měl sice bílou roušku, ale na ní se skvěla portugalská vlaječka a jeho jméno. Splést si ho nebylo možné.

Každý z přítomných premiérů a prezidentů měl samozřejmě na krku visačku s fotografií a se jménem. Ale i někteří další využili roušky ke své identifikaci. S vlaječkou, tentokrát už beze jména, tak prošli čtyřdenním jednáním italský premiér Giuseppe Conte, šéf polské vlády Mateusz Morawiecki či jejich řecký kolega Kyriakos Mitsotakis.

Babiš: Summit byl úspěšný, Česko bude z fondu EU čerpat 960 miliard korun

Ekonomika

„Dobrýtro“

Nakonec se k nim připojil také prezident Francie Emmanuel Macron, který nosil nejdříve bílou masku bez vlaječky, či belgická premiérka Sophie Wilmesová.

Větší dávku originality projevil Xavier Bettel, šéf vlády miniaturního Lucemburska. Na roušce měl červenomodrou nášivku a na ní bílý nápis „Moien“, tedy něco jako „Dobrýtro“. Dohromady to dávalo barvy lucemburské vlajky. Vyhrál si také premiér Andrej Babiš, na jehož černé masce byla kromě jména jeho země i výzva Hack the Crisis.

Z bílé roušky s modrým ventilkem Dräger, kterou používal bulharský premiér Boris Bojkov, se snad dalo odečíst i číslo výrobní série. Kvůli tomu však nespokojenost německé kancléřky nevyvolal. Té se znelíbil spíše proto, že ochrannou roušku nosil zpočátku jen „na půl žerdi“: měl sice zakrytá ústa, ne však nos. A tak na něj Merkelová podle agentury DPA káravě ukazovala prstem. Roušky se na summitu nenosily všude – používaly se jen tam, kde nebylo možné udržet vzdálenost 1,5 metru.

Reklama

Výběr článků

Načítám