Hlavní obsah

Kadyrov se bojí Ukrajiny, chce protivzdušnou obranu v čečenských horách

– Moskva

Čečenský vůdce a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Ramzan Kadyrov navrhuje v horách Čečenské republiky umístit protivzdušné obranné systémy. Od Ukrajiny lze podle něj očekávat cokoliv. „Potřebujeme preventivní taktická opatření,“ napsal na Telegramu.

Foto: Christopher Pike, Reuters

Ramzan Kadyrov

Článek

Protivzdušné obranné systémy navrhl Kadyrov umístit v oblasti Šali, kde by nahradily tankové jednotky.

„V moderních podmínkách potřebuje Rusko nová strategická vojenská řešení. V horách Čečenské republiky, na jižních hranicích Ruska, jsou systémy protivzdušné obrany žádány více než kdy jindy,” napsal Kadyrov.

Vedeme džihád a pokud nás Putin nezastaví, dojdeme až do Berlína, tvrdí šéf čečenského parlamentu

Evropa

Najednou má strach

„Od nepřítele lze v tuto chvíli očekávat cokoli, takže potřebujeme preventivní taktická opatření,” dodal čečenský vůdce, který je známý svými sebevědomými prohlášeními například o tom, jak jeho vojáci dobydou Kyjev za tři dny.

Kadyrovovy obavy mohou pramenit z toho, jak Ukrajina využívá systémy HIMARS dodané ze Spojených států. S pomocí těchto salvových raketometů se Ukrajincům daří likvidovat vojenské cíle i na vzdálenost několika desítek kilometrů. Raketomety jako HIMARS už podle Kyjeva zničily přes 30 takových cílů.

Ukrajina už oznámila, že očekává i dodávky munice s dostřelem 300 kilometrů.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě jednotky Vostok bojující na východě Ukrajiny nařídil, aby se prioritně soustředila na ničení ukrajinských zbraní dalekého dosahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám