Hlavní obsah

K výbuchu bytovky v Prešově přispěli také její obyvatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prešov

K tragickému výbuchu plynu v bytovce na Mukačevské ulici v Prešově, který si v prosinci roku 2019 vyžádal osm obětí, mohli přispět také její obyvatelé. Podle znaleckého posudku se dva roky před výbuchem dělaly v bytovce stavební úpravy mimo projekt.

Foto: TV Markíza, .

Trosky zničeného obytného domu

Článek

Znalci v těchto dnech dokončili posudek, podle něhož se chyba stala ve větrací šachtě. „V ní si obyvatelé bytovky vytvořili odkládací prostory. Tyto prostory měly zůstat otevřené, ale obyvatelé je podle posudku zajistili plastovými dveřmi, čímž znemožnili proudění vzduchu,“ cituje deník Nový čas z posudku.

To mohlo způsobit nahromadění plynu, který se poté dostal až do devátého podlaží, kde explodoval. „Na zmíněnou úpravu neexistovalo povolení od hasičů,“ konstatuje deník Nový čas.

Vyšetřování tragédie v Prešově: Dělníci poškodili potrubí, zkázu dokonala jiskra v obvodech výtahu

Evropa

Tehdejší domovník Mojmír Květoň přiznává, že s pracemi předběhli vyjádření hasičů. „Zajišťují se další důkazy a vyhodnocují se ty dosud zajištěné. Znalecký posudek je předmětem vyhodnocování, nakolik se jedná o rozsáhlé a komplexní znalecké zkoumání,“ uvedla prešovská policejní mluvčí Jana Ligdayová.

Před výbuchem se před bytovkou dělaly jiné stavební úpravy, při nichž se prorazilo plynové potrubí. Plyn se nahromadil ve výtahové šachtě a spouštěčem exploze byla jiskra ve výtahu, který byl v té chvíli v 11. podlaží. Nastal silný výbuch a následně požár. V kauze bylo obviněno pět osob, tři živnostníci, kteří měli před bytovkou prorazit plynové potrubí, stavbyvedoucí a bagrista. Jsou obviněni z obzvláště závažného zločinu všeobecného ohrožení se způsobením smrti vícero osobám a škody velkého rozsahu.

Na místě prešovské tragédie postaví novou bytovku

Evropa

Panelák byl po výbuchu a následném požáru natolik poškozený, že musel být srovnán se zemí. Deset rodin z původní bytovky projevilo zájem postavit na původním místě nový dům.

Reklama

Výběr článků

Načítám