Hlavní obsah

Vyšetřování tragédie v Prešově: Dělníci poškodili potrubí, zkázu dokonala jiskra v obvodech výtahu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Loňský tragický výbuch plynu v paneláku v Prešově, který si vyžádal osm obětí na životech, zapříčinila jiskra z bezpečnostních obvodů pravého výtahu paneláku, který se v tom čase nacházel v 11. podlaží bytovky. Vyplývá to z posudku kriminalistického a expertizního ústavu policie v Košicích, který v pondělí publikoval regionální deník Korzár Prešov.

Foto: Facebook město Prešov

Z paneláku zůstala jen hromada sutin.

Článek

Policisté v rámci vyšetřování vyslechli pět obviněných a desítek svědků. Znalci vyloučili možnost, že neštěstí mohla způsobit výbušnina.

K výbuchu došlo 6. prosince 2019 ve dvanáctipodlažním paneláku v Mukačevské ulici v Prešově. Tragickému výbuchu předcházelo poškození plynového potrubí při výkopových pracích před bytovkou. Plyn se dostal do budovy a koncentroval se v nejvyšších podlažích.

Na místě prešovské tragédie postaví novou bytovku

Evropa

Panelák byl po výbuchu a následném požáru natolik poškozený, že musel být srovnán se zemí. Na pomoc obyvatelům paneláku poslali občané a firmy z celého Slovenska přes pět milionů eur.

Policie krátce po výbuchu zadržela tři zaměstnance firmy, která prováděla výkopové práce u paneláku. Podle obvinění od proražení potrubí do momentu výbuchu uplynulo nejméně 30 minut, dělníci únik plynu neoznámili a nevykonali ani žádné opatření, aby odvrátili hrozící nebezpečí. „Spoléhali se na to, že unikající plyn se samovolně odvětrá,“ uvádí se v obvinění.

Nezvěstná po výbuchu v Prešově byla oficiálně prohlášena za mrtvou

Evropa

„V současnosti je vedeno trestní řízení v souvislosti s vyšetřováním obzvláště závažného zločinu všeobecného ohrožení se způsobením smrti vícero osobám a škody velkého rozsahu vůči pěti obviněným, kterým v případě dokázání viny hrozí trest odnětí svobody na dvacet až pětadvacet let, nebo dokonce až doživotí,“ dodala policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám