Hlavní obsah

Na místě prešovské tragédie postaví novou bytovku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prešov

Na Mukačevské ulici v Prešově vyroste nový bytový dům na místě, kde loni 6. prosince vybuchl plyn v třináctipodlažním paneláku a při tragédii přišlo o život osm lidí. Panelák byl výbuchem a následným požárem natolik poškozený, že musel být stržen.

Foto: Policie SR

Panelák po explozi v Prešově

Článek

Pozemek stále patří členům společenství vlastníků bytů, z nichž část je pro výstavbu nového bytového domu.

„Novou bytovku chce postavit deset vlastníků, kteří zatím bydlí v podnájmu. Potřebujeme vypořádat pozemky, protože dalších 31 vlastníků se rozhodlo svůj podíl prodat a šest vlastníků se ještě nerozhodlo. Navíc tam byl jeden státní byt a v jednom případě probíhá dědické řízení, takže musíme počkat,“ cituje deník Pravda předsedu společenství vlastníků bytů Mojmíra Květoně, podle něhož další lidi projevili zájem o byty ve zmíněné lokalitě.

Prešovský panelák poškozený výbuchem plynu bude srovnán se zemí

Zahraniční

Květoň předpokládá, že výstavba by mohla být zahájena v příštím roce. Potvrdil také, že vlastníci chtějí na místě vytvořit památník nebo osadit pamětní desku na připomínku loňské tragédie, která vyvolala na Slovensku vlnu solidarity. Na účet města poslali Slováci 5,1 milionu eur (134milionů korun), které rozdělili postiženým rodinám.

Pět lidí bylo v souvislosti s výbuchem obviněno ze zločinu všeobecného ohrožení se způsobením smrti vícero osobám a škody velkého rozsahu. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody na 20 až 25 let nebo dokonce až doživotí.

V případě výbuchu prešovského paneláku obvinila policie další dva lidi

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám