Hlavní obsah

Jste mor a kati, Ukrajina vám neodpustí, vzkázal Rusům exprezident Juščenko

Kyjev

Tvrdě se do Ruska opřel bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko, který se stal hlavou země po oranžové revoluci na počátku tisíciletí. Varoval Rusy, že útok jim Ukrajinci nikdy neodpustí, a označil je za mor, za prokleté.

Foto: Profimedia.cz

Viktor Juščenko na archivním snímku

Článek

„Dnes je Ukrajina v plamenech, hoří od východu na západ, od jihu na sever. Naše děti, ženy a vojáci, nejúctyhodnější vojáci na světě, umírají,“ uvedl ve vyjádření, které ve středu otiskla Ukrajinska pravda.

„Nechci a nebudu nic skrývat, budu otevřený. Ukrajina vám to nikdy nezapomene, minimálně tato generace. Naše budoucnost bude bez vás,“ varoval Rusy Juščenko, který byl prvním prozápadním prezidentem Ukrajiny. Odmítl ruskou rétoriku: „Nejste ‚osvoboditelé‘, jste mor, jste kati, kteří přinášejí na svatou ukrajinskou zemi utrpení, přinášíte smrt mému milovanému ukrajinskému národu a státu.“

Raketa smetla budovu v centru Charkova přímo nad hlavou kameramana

Evropa

„Nikdo vás nezval a nikdo vás nechce vidět ani v jednom ukrajinském domě, ani v jedné ukrajinské vesnici nebo městečku. S radostí vás může přijmout jen studená ukrajinská zem. A ta to dělá úspěšně už sedmý den,“ dodal s poukazem na zabité ruské agresory.

Zdůraznil, že nepřítelem nejsou obyčejní Rusové: „Naším nepřítelem je moskevská junta, ruský fašistický režim, takzvaný ruský svět, který před sedmi dny zahájil okupační válku proti mírovému národu a ukrajinskému státu.“

Co se stalo s ruskými vzdušnými silami? Američtí experti jsou zmatení

Válka na Ukrajině

Juščenko dodal, že se obrací na jednoho muže, který nikdy neměl opravdovou mužnou odvahu a důstojnost, aniž by jmenoval Putina: „Kvůli tomu mám daleko k názoru, že by moje slova přijal a pochopil adresát, ale je tu ještě 140 milionů bohabojných lidí.“ Tím myslel obyvatele Ruské federace, i když přiznal, že možná nepřemýšlejí, a proto nejsou připraveni k činům, které vyžaduje svědomí.

Reklama

Výběr článků

Načítám