Hlavní obsah

Johnson & Johnson zaplatí 3 miliardy. Jeho dětský pudr prý obsahuje azbest

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála tři miliardy korun (100 milionů liber) zaplatí britská firma Johnson & Johnson za urovnání více než tisíce soudních sporů. Lidé firmu žalovali kvůli tomu, že dětský pudr, který společnost vyrábí, údajně způsobuje rakovinu.

Foto: Profimedia.cz

Dětský pudr společnosti Johnson & Johnson

Článek

Johnson & Johnson podle britského Daily Mailu čelí celkem více než 19 tisícům soudních sporů. Spotřebitelé a pozůstalí si stěžují, že dětský pudr vyráběný na bázi mastku způsobuje kvůli kontaminaci azbestem (známý karcinogen) rakovinu.

V některých případech jsme se rozhodli spory urovnat, ale ohledně bezpečnosti našich produktů si stojíme za svým.

Miliardové vyrovnání je prvním výsledkem soudních sporů, které trvají už čtyři roky, uvedla agentura Bloomberg.

Společnost odmítla zprávu jakkoli komentovat, nicméně zopakovala, že mastek, který v pudrech užívá, je bezpečný a azbest neobsahuje. „V některých případech jsme se rozhodli spory urovnat, ale ohledně bezpečnosti našich produktů si stojíme za svým,“ stojí ve vyjádření společnosti.

Nebezpečí mastku v pudru
Mastek se často těží na stejném místě jako azbest, o kterém je známo, že způsobuje onemocnění plic. Nekontaminovaný mastek je zcela bezpečný, ale pokud obsahuje stopy azbestu, existuje riziko, že by mohl být zdraví škodlivý. Až osm z deseti lidí, kteří trpí rakovinou plic, bylo vystaveno azbestu. Mohli vdechnout jeho vlákna, která se dostala až k plicím. Tam mohou způsobit zánět, zjizvení či poškození DNA buněk. Při požití pak mohou putovat až do výstelky břišní dutiny, kde mohou způsobit mezoteliom (rakovinu plic).

Své výrobky z mastku přestala Johnson & Johnson v květnu prodávat ve Spojených státech a Kanadě, kde společnost nahradila mastek kukuřičným škrobem.

V roce 2018 agentura Reuters ve své investigativní reportáži odhalila, že společnost Johnson & Johnson po celá desetiletí věděla o přítomnosti azbestu ve svých mastkových výrobcích. První zmínka o tom je v dokumentech z roku 1957, uvedla agentura.

Johnson & Johnson má zaplatit 1,8 miliardy kvůli případu úmrtí na rakovinu

Ekonomika

I na základě tohoto zjištění vyhrál v témže roce advokát Mark Lanier soudní spor proti společnosti. Soud mu přiřkl po odvolání 2,1 miliardy dolarů (zhruba 48 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám