Hlavní obsah

Johnson je plachá myška, o nezávislosti si rozhodneme sami, slíbila skotská premiérka

Edinburgh

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v neděli oznámila, že v případě úspěchu v parlamentních volbách hodlá vypsat referendum o nezávislosti bez ohledu na to, co si myslí londýnská vláda. Ústavní právníci nejsou zajedno v tom, zda má právo takový krok učinit. Britský premiér Boris Johnson opakovaně odmítl referendum povolit. „Bojí se demokracie,” škádlí ho Sturgeonová.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka skotského kabinetu Nicola Sturgeonová

Článek

„Nemůžete nás zavřít do skříně, schovat klíč a doufat, že všechno přejde. Pokud má Spojené království dále pokračovat, tak to musí být se souhlasem všech,” řekla Sturgeonová.

Soud rozhodne, jestli se Skotové smějí vzepřít Británii

Evropa

O tom, zda má na vypsání referenda právo, se Britové se svými sousedy ze severu přou již několik let. Definitivně by to mohl rozseknout Nejvyšší civilní soud v Edinburghu, který na toto téma posledních dnech zasedá.

Malý plachý Johnson

Sturgeonová svoji kampaň za odtržení staví na „Zákonu o Skotsku” z roku 1998, který umožnil vznik samostatného parlamentu.

Podle paragrafu 30 tohoto zákona mohou poslanci skotského parlamentu provádět zákony v oblastech, které by za normálních okolností připadaly „výhradně” londýnským zákonodárcům.

Brexit v praxi: Shnilé škeble vám hodíme před dům, vzkazují rybáři Johnsonovi

Evropa

Předseda britského kabinetu Johnson ale opakovaně odmítá plebiscit povolit. Připomíná, že se Skotové měli možnost pro nezávislost vyjádřit v roce 2014, tehdy ale většina samostatnost nechtěla. Podle dohody obou vlád mělo jít o „generační událost”, což znamená, že by další pokus mohl být nejdříve za 20 let.

„Bojí se demokracie,” myslí si o svém protějšku skotská premiérka. Johnsona přirovnala k „plaché šedé myšce malé” (skot. wee, sleekit, cowrin, tim'rous beastie) ze slavné básně skotského spisovatele Roberta Burnse.

Sturgeonová chce Skotsko v Evropské unii

Evropa

Jakákoli změna integrity Spojeného království přísluší výhradně londýnské vládě. Pokud by výsledky referenda neuznala, musela by skotskou vládu hnát k soudu.

Podle zdrojů deníku Daily Telegraph je pravděpodobnější, že Johnson bude referendum ignorovat úplně. To by ale podle expertů mohlo v zemi způsobit bezprecedentní ústavní krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám