Hlavní obsah

Brexit v praxi: Shnilé škeble vám hodíme před dům, vzkazují rybáři Johnsonovi

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští rybáři jsou naštvaní kvůli extrémní byrokracii a technickým problémům, které zdržují vývoz jejich úlovků za hranice. Jde o následek odchodu Spojeného království z Evropské unie. Zkažené měkkýše, jež se nedostanou do prodeje, chtějí rybáři vyklopit přímo před sídlo premiéra. Britská ministryně pro rybolov přiznala, že obchodní dohodu v době uzavření nečetla, protože měla o Vánocích moc práce.

Foto: Antony Paone, Reuters

Hygienické kontroly na hranicích s Francií

Článek

Od chvíle, kdy vešla v platnost nová obchodní dohoda mezi Británií a EU, čelí britští rybáři „bouři chaosu” v podobě byrokracie a technických problémů.

Kvůli brexitu se změnily podmínky pro pohyb zboží. Každý produkt nyní musí projít speciální hygienickou kontrolou a vývozci musí předložit doklad o původu. To vše představuje podle rybářů obrovské zdržení, které ohrožuje jejich obchody a existenci.

Přehledně: Na čem se Británie dohodla s EU

Ekonomika

„Kazící se mořské plody uvázly u celníků, takže lodě musejí čekají v přístavech, protože není, kdo by si jejich úlovky koupil,” popisuje Daily Mail. Někteří francouzští obchodníci objednávky kvůli nejistotě přerušili.

„Prodlení je způsobeno různými problémy, rybářské odvětví budeme kompenzovat,” reagoval na nepříjemnou situaci premiér země Boris Johnson.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Ministerský předseda Boris Johnson

Podle něj nově dojednaná obchodní dohoda s EU představuje pro skotské i ostatní rybáře obrovskou příležitost. Poukázal na to, že se strany dohodly, že se rybáři ze zemí EU budou muset v následujících pěti a půl letech vzdát čtvrtiny svých dosavadních úlovků v britských vodách.

Prohnilá vláda, prohnilé ryby

Rybáři ale dohodu nepovažují za úspěch. S vyřešením otázky rybolovu jsou nespokojeni od počátku a nyní jejich rozhořčení ještě nabralo na obrátkách.

„Jestli příští týden nebudou produkty skotských vývozců na trhu, tak dojdeme až k branám Westminsteru (londýnská čtvrť, kde sídlí vláda a parlament, pozn. red.) a hodíme vám naše škeble na práh,” vzkázal premiérovi Jamie McMillan, který vede Loch Fyne Seafarms, světově známého dodavatele langust.

Dodal, že jsou jejich úlovky „stejně zkažené jako britská vláda”. Podle McMillana je rybářské odvětví v tuto chvíli opravdu v kritické situaci.

Rybolov představuje jen asi desetinu procenta britské ekonomiky, přesto na něm vyjednávání o dohodě dlouho vázla. Proč? Šlo totiž o symbol nezávislosti, o kterou v brexitovém referendu šlo především.

Britské ryby byly symbolem brexitu, rybáři jsou s dohodou nespokojeni

Evropa

Ministryně dohodu nečetla

Na chaos v přístavech zatím nejvíce doplácejí rybáři ze Skotska. Tento národ se přitom většinově vyslovil pro setrvání v Unii, a to poměrem 62 procent ku 38.

Skotské poslance ve středu šokovalo vyjádření konzervativní ministryně pro rybolov Victorie Prentisové, která uvedla, že obchodní dohodu v době jejího uzavření nečetla.

Měla podle svých slov moc práce s organizováním místní „nativity trail”, což je procházka, kterou si věřící o Vánocích připomínají cestu Josefa a Marie do Betléma. Skotská národní strana vyzvala ministryni k okamžité rezignaci.

Nativity trail nahradila letos tradiční hru o narození Ježíška, kterou za normálních okolností hrají děti pro své rodiče ve školních aulách. To tentokrát kvůli pandemii koronaviru nebylo možné.

„To, že přiznala, že se ani neobtěžovala si tu škodlivou dohodu přečíst, protože neměla čas, je neskutečné a neobhajitelné,” uvedla skotská poslankyně Phillipa Whitfordová.

Reklama

Výběr článků

Načítám