Hlavní obsah

Je to procházka růžovým sadem, před referendem o brexitu bylo hůř, tvrdí poradce Johnsona

Londýn

Současná politická situace ve Velké Británii je „procházka růžovým sadem“ tvrdí Dominic Cummings, hlavní poradce britského premiéra a bývalý lídr brexitové kampaně Vote Leave. Daleko horší situace panovala podle jeho slov pře referendem o vystoupení Velké Británie z Evropské unie v roce 2016.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Zástánce setrvání Británie v EU

Článek

To, že se britští poslanci stali terčem hněvu voličů, není podle něj nijak překvapivé. Cummings tvrdí, že zákonodárci si tyto problémy způsobili sami. „Jestliže jste skupina politiků a řeknete 'přísaháme, že budeme respektovat výsledek demokratického hlasování' a pak, když prohrajete, řeknete 'nechceme to hlasování respektovat', co čekáte, že se stane?“ uvedl.

Vášně kolem brexitu mohou podle Cummingse opadnout až v momentě, když parlament dodrží slib ohledně respektování výsledku referenda. „Poslanci řekli, budeme mít referendum, budeme respektovat výsledek, a pak strávili tři roky vykrucováním. Není překvapivé, že to některé lidi štve,“ řekl.

Odmítl spekulaci, že vláda nakonec podpoří „měkkou“ variantu brexitu, aby splnila slib, že odchod z unie se už nebude odkládat. „Nejsme vůbec pod tlakem. Referendum, to byl tlak, referendum bylo těžké,“ uvedl a dodal: „Tohle je ve srovnání s referendem procházka růžovým sadem, užíváme si to, odejdeme (z EU) a zvítězíme“.

Cummings je považován za jednoho z hlavních strůjců brexitu a nyní také za vrchního stratéga týmu kolem Johnsona. Politici i komentátoři jej označují za architekta ostré premiérovy rétoriky či kontroverzního rozhodnutí přerušit zasedání parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám