Hlavní obsah

Janukovyče na dálku nejen vyslechli, ale také obvinili z vlastizrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Rostov na Donu

Napodruhé se v pondělí uskutečnil na dálku výslech bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, který je svědkem v případu pětice příslušníků zásahové jednotky Berkut obviněné ze střelby do demonstrantů. Janukovyč však byl nejen vyslechnut, ale generální prokurátor Jurij Lucenko mu také přečetl obvinění z vlastizrady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Janukovyč na dálku vypovídal u souduVideo: Reuters

 
Článek

„Protože je Janukovyč v zahraničí, neodpovídá na výzvy a skrývá se před ukrajinskými orgány, budou obvinění vznesena ústně,“ řekl podle agentury Unian Lucenko.

Viktor Janukovyč je podezřelý, že se 1. března 2014 jako občan Ukrajiny přebývající na neznámém místě v Rusku záměrně dopustil porušení článku 1, 2, 65, 68. 132, 133 a 134 Ústavy Ukrajiny a tím se dopustil vlastizrady,“ uvedl Lucenko. Dodal, že navíc „asistoval představitelům Ruské federace při porušení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, aby legitimizoval akce úřadů a představitelů ruských ozbrojených sil, zejména vpád a okupaci Krymu ruskými ozbrojenými silami“.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko u soudu s pěti příslušníky policejní zásahové jednotky Berkut obviněnými ze zabíjení lidí.

Důvodem pro obvinění z vlastizrady je Janukovyčem podepsaný dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, v němž mu umožnil použít ozbrojených sil na území Ukrajiny.

Svou řeč zakončil Lucenko slovy: „A nyní nikoli jako generální prokurátor, ale jako občan Ukrajiny, obviňuji Janukovyče z toho, že otevřel dveře agresivní válce proti naší zemi, zničil suverenitu státu, na jehož ústavu přísahal. Výsledkem toho bylo zabito 2263 vojáků, 7 394 lidí bylo zraněno a z 1,7 miliónu lidí se stali běženci.“ Na závěr Janukovyčovi pohrozil: „Den odplaty se blíží.“

Foto: Reuters

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč u soudu v Rostově na Donu

Výslech Janukovyče na dálku se měl uskutečnit už v pátek. Svržený ukrajinský prezident přišel do soudní síně v ruském Rostově na Donu, jenomže v Kyjevě se nepodařilo přivézt pětici obviněných k soudu. Výjezd z vazební věznice blokoval ultranacionalistický Pravý sektor, který se obával, že by obvinění mohli být propuštěni a současně požadoval stíhání Janukovyče. [celá zpráva]

Lucenko po končení výslechu nevyloučil, že by z vlastizrady mohl být obviněn i bývalý premiér Mykola Azarov.

Janukovyč opět naznačil vinu Ljovočkina

Viktor Janukovyč během výslechu, vedeného na dálku ukrajinským soudem, popřel, že by nechal do demonstrantů střílet: „Od počátku až do konce jsem byl proti použití zbraní a proti krveprolití. To byl můj zásadní postoj.”

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Přenos výslechu Viktora Janukovyče

Naznačil, že za střelbou mohl stát šéf jeho prezidentské kanceláře Serhij Ljovočkin: „Ano, je možné, že se na tom podílel. Je to možné, ale osobně jsem o tom neměl žádné důkazy a vyšetřování nic nezjistilo.”

Ljovočkina ze střelby obvinil i ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám