Hlavní obsah

Ukrajinský soud začal vyslýchat na dálku svrženého prezidenta Janukovyče

Kyjev/Rostov na Donu
Aktualizováno

Ukrajinské úřady začaly v pátek na dálku vyslýchat svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče kvůli brutálnímu potlačení demonstrací na kyjevském náměstí Nezávislosti na podzim 2013. Kvůli protestům v Kyjevě byl ale výslech odložen na 28. listopadu, protože se na Ukrajině nepodařilo dopravit k soudu obviněné expolicisty.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč během výslechu v Rostově na Donu

Článek

Janukovyč dorazil k soudu v ruském Rostově na Donu, aby ho mohli ukrajinští vyšetřovatelé na dálku vyslechnout po skypu jako svědka. Spojení na dálku se podařilo navázat, nakonec ale samotný výslech neproběhl.

Komplikace ale způsobilo, že se nepovedlo dopravit do soudní síně v Kyjevě z vazebního vězení pět bývalých příslušníků rozpuštěné zásahové jednotky Berkut. Desítky lidí z ultranacionalistického Pravého sektoru blokovaly bránu vězení Lukjaninka, odkud měla vyrazit kolona s obviněnými berkutovci. Stíhané se k soudu nepovedlo dopravit, a výslech Janukovyče se proto odloží na 28. listopadu. 

Pravý sektor vysvětlil, proč bránil převezení berkutovců. Bojí se prý, že by pětice mohla být hned po skončení procesu propuštěna.

Má dobrou náladu. Je to pro něj dobrá příležitost vysvětlit svůj postoj lidu i soudu a pomoci prokuratuře odkrýt pravdu.
právní exprezidenta Viktora Janukovyče

Janukovyč je v případu veden jako svědek, i když si na Ukrajině mnozí myslí, že právě on nařídil palbu ostrými do demonstrantů, která si vyžádala přes sto obětí.

Jeho právník uvedl: „Má dobrou náladu. Je to pro něj dobrá příležitost vysvětlit svůj postoj lidu i soudu a pomoci prokuratuře odkrýt pravdu.“ Naopak ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko byl skeptický, podle něj výslech Janukovyče nepomůže zjistit pravdu.

Související téma

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Ve čtvrtek ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov obvinil z rozkazu střílet do lidí šéfa Janukovyčovy kanceláře Serhije Ljovočkina. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám