Hlavní obsah

Jako za studené války. K Baltu vyrazí americký bombardér B-52

– Stockholm

Americký strategický bombardér B-52 Stratofortress, jeden ze symbolů konfrontace mezi Západem a Sovětským svazem v éře studené války, se příští měsíc vrátí do Evropy. Zúčastní se námořního cvičení Baltops, které každoročně v Baltském moři pořádají USA se spojenci z NATO.

Foto: Profimedia.cz

Americký bombardér B-52 Stratofrotress

Článek

„Přítomnost bombardérů nad severní Evropou může pozorovatele utvrdit v tom, že ovzduší mezi Východem a Západem se proměnilo v novou studenou válku se stejnými zbraněmi hromadného ničení, které definovaly tu starou,“ komentoval záležitost server International Business Times, když upozornil, že oblastí v poslední době hojně prolétávají ruské bombardéry.

Naposledy ve čtvrtek kvůli nim prováděly ostrý start švédské stíhačky. [celá zpráva]

A právě u jižního pobřeží Švédska se má v polovině června uskutečnit námořní cvičení, jehož se zúčastní bombardér B-52. Přiletí bez zastávky přímo ze základny ve Spojených státech. Nad Baltem provede simulované shození protilodních min a zase se do USA bez mezipřistání vrátí, oznámil švédský generál Karl Engelbrektson.

V Ostravě přistály bombardéry B-52Video: Pavel Karban, Právo

Švédská agentura TT uvedla, že cílem manévrů je nácvik obrany pobřeží před útokem obojživelných sil. Zřejmě to souvisí s údajným výskytem neznámého plavidla u Stockholmu loni na podzim. [celá zpráva]

Neutrální Švédsko na straně Západu

Zpráva vyvolala reminiscence na plavby sovětských ponorek v tamních vodách za studené války.

Švédové nyní chtějí kromě jiného „vyslat jasný bezpečnostně politický signál, že děláme věci společně s ostatními“, prohlásil generál Engelbrektson. Řekl tím, že ačkoliv je Švédsko neutrální zemí a není členem NATO, v případě konfliktu stojí na straně Západu.

„Hádám, že je to signál, že Švédsko nepodlehne taktice zastrašování, jak mohou být interpretovány některé akce Ruska,“ potvrdil švédský expert na bezpečnost Jacob Westberg.

Bombardéry B-52 odstrašovaly už SSSR

Strategické bombardéry B-52 byly ve studené válce jednou z klíčových součástí odstrašujících sil, i když jejich reálné využití v případné válce mezi supervelmocemi bylo vzhledem k rozvoji nadzvukových stíhaček, protiletadlových raket a balistických střel sporné.

Už jejich vrtuloví předchůdci Boeingy B-29 Superfortress utržily za Korejské války značné ztráty od čínských MiGů-15 a piloti se museli uchýlit k operacím v noci.

B-52 jsou nechvalně známé především z konfliktu ve Vietnamu, kde se podílely na kobercovém bombardování severovietnamských měst i džungle, kde se skrývali partyzáni.

Uplatnění ale našly i v Afghánistánu, protože mají velkou nosnost a mohou shodit na cíl víc bomb než jiné stroje. V asymetrických konfliktech zase vzhledem k jejich vysokému dostupu nehrozí, že by byly sestřeleny. Dají se využít jako nosiče raket a střel s plochou dráhou letu.

Do Evropy se B-52 vrátil už loni, když se v říjnu zúčastnil cvičení ve Středozemním moři. Také tento let podnikl bez mezipřistání.

Související téma:

Američané mají celou letku bombardérů B-52 na dvou základnách v louisianském Barksdale a v Minutu v Severní Dakotě.

Reklama

Související články

Většina Švédů je poprvé pro NATO

Poprvé v historii Švédska převažují stoupenci členství v NATO nad zastánci neutrality, tradičního pilíře zahraniční a bezpečnostní politiky skandinávského...

Výběr článků

Načítám