Hlavní obsah

Italský premiér Berlusconi podal demisi

Novinky, rei
Řím
Aktualizováno

Italský premiér Silvio Berlusconi podal v sobotu demisi, oznámila agentura Reuters. Navzdory spekulacím z minulých let a měsíců mu nezlomily vaz jeho sexuální a jiné skandály, nýbrž zadluženost země. Berlusconi splnil slib a rezignoval poté, co parlament přijal zákony o „strukturálních změnách v ekonomice“, čili především o škrtech ve státních výdajích.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Italský senát zákony schválil už v pátek. [celá zpráva]

Berlusconi podal demisi u prezidenta Giorgia Napolitana jen pár hodin po hlasování ve sněmovně.

Nejdéle sloužící poválečný premiér
Silvio Berlusconi stanul v čele italské vlády třikrát - v letech 1994, 2001 a 2008.
V úřadu tedy pobyl nejdéle ze všech poválečných předsedů vlády.
Jen v posledním funkčním období ustál přes padesát hlasování o důvěře.
Berlusconi čelí čtyřem soudním procesům.
Magazín Forbes loni jmění 75letého mediálního magnáta a jeho rodiny odhadl na 9 miliard dolarů.
zdroj: BBC

Země se topí v dluzích

Výnos klíčového italského dluhopisu se splatností deset let ve středu vystoupil na sedm procent. To je hranice, která je podle expertů dlouhodobě neudržitelná, a je to stejná hodnota, po jejímž překonání byly nuceny požádat o zahraniční finanční pomoc vlády Řecka, Irska a Portugalska.

Do problému zadlužení v eurozóně se proto znovu musela výrazně vložit Evropská centrální banka a začala ve velkém vykupovat italské dluhopisy. Brusel nemá pro případnou záchranu Itálie krizový plán.

Spojenci ho opustili

Ve vyhrocené situaci ztratil v úterý premiér Berlusconi většinovou podporu, když se proti němu postavil jeho klíčový spojenec, předseda Ligy severu Umberto Bossi. Berlusconi slíbil, že odejde, až parlament přijme reformní zákony.

Premiér vyzval k předčasným volbám v únoru. Na svůj post do té doby doporučoval nejprve bývalého ministra spravedlnosti a předsedu jeho strany Lid svobody Angelina Alfana, později respektovaného ekonoma Maria Montiho. Dohoda o jeho jmenování je podle některých zdrojů blízko, podle jiných však má s Montim část Berlusconiho strany potíže.

Berlusconi už znovu kandidovat nechce. I když to už v minulosti jednou tvrdil, načež své rozhodnutí vzal zpět.

Odcházející předseda vlády stále čelí soudům kvůli údajným podvodům a korupci i styku s nezletilou prostitutkou a zneužití pravomocí.

Reklama

Související články

Berlusconi bude opět kandidovat na premiéra

Italský premiér Silvio Berlusconi (74) se bude podle špiček své strany Lid svobody (PdL) při parlamentních volbách v roce 2013 ucházet o úřad ministerského...

Výběr článků

Načítám