Hlavní obsah

Italská vláda končí, premiér podal demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italský premiér Giuseppe Conte podal v úterý demisi, koaliční vláda Hnutí pěti hvězd (M5S) a Ligy tak končí. Důvodem je oznámený odchod Ligy Mattea Salviniho z kabinetu. Prezident Sergio Mattarella pověřil Conteho dočasným vedením kabinetu, od středy bude jednat se zástupci stran.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Italský premiér Giuseppe Conte při projevu v italském senátu.

Článek

Conte, který není členem žádné strany, v úterním projevu v horní komoře parlamentu Salviniho, který ve vládě zastává post ministra vnitra, ostře kritizoval. Obvinil ho, že staví své vlastní a stranické zájmy nad zájmy země. Chce prý z rostoucí popularity své osoby vytěžit co nejvíc a snaží se vyvolat předčasné volby.

„Jeho rozhodnutí vystavují tuto zemi vážným rizikům,” řekl premiér na adresu Salviniho, který projev před senátory sledoval podle agentury Reuters s kamennou tváří.

Salvini ohlásil odchod z vládní koalice před dvěma týdny. Tvrdil, že další spolupráce s M5S není kvůli názorovým rozporům dále možná, a vyjádřil přání, aby se co nejdříve konaly předčasné volby.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Italský ministr vnitra a šéf Ligy Matteo Salvini v italském senátu.

Pokud se nepodaří zprostředkovat sestavení nové vlády, může Mattarella rozpustit parlament. V Itálii by se tak mohly už v říjnu konat předčasné volby.

Ty by mohly Salviniho stranu vynést do pozice nejsilnějšího politického hráče, protože podle preferencí je Liga nyní jasně nejsilnější a mohla by získat až 36 procent hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám